Danas se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja

U Republici Srpskoj u posljednjih deset godina, godišnje, u prosjeku bude počinjeno ispod 300 samoubistava, a češće su u pitanju muškarci nego žene, rekao je danas koordinator za mentalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović.

On je novinarima povodom obilježavanja 10. oktobra – Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji je ove godine posvećen problemu suicida, rekao da je najčešća starosna dob osoba u Srpskoj koja izvrše samoubistvo oko 60 godina.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju suicid, veoma je bitno prevazići situacije u kojima se nađe pojedinac usljed određenih životnih okolnosti i u tome je česta pomoć koju pruža porodica, prijatelji, radne kolege.

 Latinović je upozorio i na podatke Svjetske zdravstvene organizacije koji govore o tome da je suicid sve više prisutan i u mladoj populaciji, prema kojima je suicid najčešći uzrok smrti lica između 25 i 35 godina starosti.

“Treba imati u vidu da se, iako se godinama borimo protiv stigme kada su u pitanju mentalni poremećaji i promocija svjesnosti značaja mentalnog zdravlja, sigurno značajan broj ljudi nikada ne obrati za pomoć”, istakla je nacionalni koordinator za mentalno zdravlje u Republici Srpskoj Biljana Lakić .

Republika Srpska i BiH imaju veoma dobro razvijenu mrežu službi za mentalno zdravlje, a BiH je vodeća zemlja u jugoistočnoj Evropi po broju i razvijenosti mreže centara za mentalno zdravlje, koji funkcionišu u više od 60 lokalnih zajednica.

U Republici Srpskoj su 2000. godine bila četiri centra, 2006. ih je bilo 12, a danas ih ima 28 i nalaze se u sastavu domova zdravlja.

U Kozarskoj Dubici pri Domu zdravlja “Kozma i Damjan” Centar za mentalno zdravlje radi od 2003.godine i pored naše pokriva i opštinu Kostajnica .

Kroz Centar na godišnjem nivou prođe više od pet hiljada pacijenata, najčešće radi liječenja i pomoći zbog smetnji  i poremećaja iz anksioznog i depresivnog spektra.

Principi rada su zasnovani na konceptu mentalnog zdravlja u zajednici i multisektorskoj saradnji,a u stručnom timu su dva doktora specijalisti neuropsihijatre, magistar psihologije i dvije medicinske sestre –tehničar sa višom i tehničar sa srednjom stručnom spremom .

Stručni tim Centra za mentalno zdravlje pruža širok spektar usluga za populaciju djece , mladih i odraslih u zajednici, uključujući  psihodijagnostičke procedure, individualne psihoterapijske i psihosocijalne tretmane, psihofarmakološke tretmane , savjetovanja, preventivne aktivnosti, te procjene u administrativne svrhe kao što su ljekarska uvjerenja za posao, za vozače , studente.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije  mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi sa normalnim životnim stresom, raditi produktivno i sposoban je pridonositi zajednici.

Izvor: Srna – RTV KD