“Dani polja kukuruza – Draksenić 2019”

U Kozarskoj Dubici danas je održana manifestacija “Dani polja kukuruza – Draksenić 2019”, na kojem je prikazan ogled sa 55 hibrida kukuruza iz 13 sjemenskih kuća.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić rekao je novinarima da je ta manifestacija od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače, ali da bi njihovo interesovanje trebalo da bude veće.

“Oni na ovakvim parcelama mogu tačno da vide razlike između hibrida koje siju, novine koje se pojavljuju na tržištu, agrotehniku koju mogu usvojiti da bi ostvarili što veći prinos, a samim tim i zaradu”, rekao je Egić.

On je rekao da je trenutna otkupna cijena kukuruza oko 25 feninga, ali da je riječ o preliminarnoj cijeni.

“Mi se nadamo da će ta cijena da se poveća. Cijena je niža zbog nemogućnosti izvoza kukuruza u Tursku, ali se nadam da će to krenuti i da će cijena ići gore”, dodao je Egić i podsjetio da se u Kozarskoj Dubici organizuje i ogled silažnog kukuruza, te ogled soje i uljane repice. On je pozvao poljoprivredne prozvođače da u većem broju prisustvuju ogledima.

Vlasnik firme “Jelena” Marko Vlajsević izjavio je da se manifestacija tradicionalno dva puta godišnje, održava na parcelama u Drakseniću i u Bijeljini, a da je to i prilika da se proizvođači i učenici Poljoprivredne škole upoznaju sa ponašanjem različitih vrsta hibrida. On je rekao da je ova godina za kukuruz bila veoma povoljna, čak i iznadprosječna.

Pomoćnik direktora u firmi “Jelena” Milan Delić rekao je manifestacija tradicionalno okuplja veliki broj poljoprivrednih proizvođača i hibridnih kuća, a da će današnji ogled pokazati koji hibrid će u istim uslovima imati veće prinose.

Prozvođač kukuruza na površini od 15 hektara Draško Vlajinić iz Draksenića rekao je da je ova godina bila povoljna za tu kulturu, a da prozvođači na manifestacijama ovog tipa mogu da direkno na parcelama vide prinose pojedinih hibrida i donesu odluke o narednoj sjetvi.

“Uobičajeno, otkupnom cijenom kukuruza nismo zadovoljni, ali prinos poklapa tu situaciju”, ocijenio je Vlajinić.

Manifestacija “Dani polja kukuruza – Draksenić 2019” održana je u organizaciji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i PTP “Jelena”.