Uspješna promocija časopisa “Topola” i zbornika radova “Knjiga sjećanja”

Izdanja Spomen-područja Donja Gradina – peti broj časopisa “Topola” i zbornik radova “Knjiga sjećanja” uspješno su promovisani na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, potvrđeno je iz te javne ustanove.

“Već petu godini zaredom promovišemo svoja izdanja, a ovogodišnja promocija bila je veoma posjećena. Posjetioci su zainteresovani za nova, ali i prethodna izdanja budući da svake godinu objavimo po dva naslova i već smo prepoznatljivi po svom istraživanju i radu”, izjavila je Srni direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković.

Ona je dodala da su posjetioci promocije, ali i mnogi mediji iz Srbije pokazali interes za zbornik pod nazivom “Knjiga sjećanja”, koji donosi originalan materijal dobijen naučnom metodologijom prikupljanja verbalnih svjedočanstava.

“Verbalna svjedočanstva preživjelih logoraša prikupljamo od 2007. godine, značaj zbornika je veći jer su ovo posljednji trenuci u kojima još ima preživjelih svjedoka jasenovačkog pakla”, naglasila je Tulekovićeva.

U petom broju naučnog časopisa “Topola” 15 autora je na 290 strana predstavilo nove činjenice i saznanja dobijena upotrebom naučne metodologije, sa mogućnošću provjere izvora, te kvalitetnim sintetičkim pregledom dosadašnjih rezultata nauke.

Glavni ciljevi časopisa su istraživanje istorije šire okoline Kozarske Dubice, istorije genocida na području Nezavisne Države Hrvatske, sa akcentom na koncentracioni logor Jasenovac i njegovo najveće stratište – Donju Gradinu.

Časopis “Topola” izlazi jednom godišnje u tiražu od 300 primjeraka, a dostupan je i na zvaničnoj stranici Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina.

Promocija je održana na štandu Republike Srpske, a o novim izdanjima su govorili glavni i odgovorni urednik Tanja Tuleković, član redakcije Dejan Motl i recenzent Željko Vujadinović.