Obilježen Mitrovdan-krsna slava Boračke organizacije

Mitrovdan ,krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske danas je obilježena i u opštinskoj organizaciji u Kozarskoj Dubici.

U Spomen-hramu Svete Petke sveštenik Vojo Docić služio je svetu liturgiju a parastos za poginule u otadžbinskom ratu paroh dubički Slobodan Malinović.

U Hramu Svete Petke  ispred spomen-ploča sa imenima  poginula borca iz Kozarske Dubice vijence su položili delegacija opštine Kozarska Dubica načelnik opštine Radenko Reljić sa saradnicima,  delegacija Opštinske Boračke organizacije,te delegacija Policijske stanice Kozarska Dubica.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Dragoljub Ćibić čestitao je svim pripadnicima boračke populacije u Kozarskoj Dubici i porodicama poginulih boraca krsnu slavu.

„Svakako da ambijent i stanje Boračke organizacije nije onakvo kakvo mi očekujemo,ali ove godine smo imali izborne aktivnosti,tako da iduće godine očekujemo i veće rezultate, i više aktivnosti oko pitanja koje smo pokrenuli na regionalnom nivou“,izjavio je Ćibić. On je rekao da se mora popraviti materijalni položaj demobilisanih boraca ,jer imamo dosta boraca koji žive u lošem materijelnom stanju i stanju socijalne potrebe.

Presjednik Skupštine opštine Milovan Barišić rekao je da je današnji datum i prilika da se razgovara i podsjeti na događaje iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Ovo je još jedna prilika da se pomolimo i poklonimo za one koji su stradali u odbrambeno-otadžbinskom ratu,koji su najhrabriji i najbolji,i koji su svoje živote ugradili u temelje RS“,izjavio je Barišić. On je rekao da je današnji datum i prilika da se sjeti puta 11.dubičke brigade koja nije niti metar teritorije prepustila neprijatelju.

Svetoj liturgiji I parastosu u Hramu Svete Petke danas je prisustvovao i Pantelija Ćurguz, bišvi komandant štaba 11. dubičke brigade .

“Boračka organizacija RS bi trebala da je nasušna potreba ove države i ovog naroda,i ja vjerujem da to jeste, zato ovakvi događaji treba da imaju svoju određenu težinu,u smislu određenih poruka nama,saborcima,našim junacima koji su nesebično dali sebe za ovu državu”,kazao je Ćurguz. “Ljudi koji vrše vlast i vode ovu državu i narod,rukovodeći se tom žrtvom i hrabrošću ,te istinskim odnosnom prema ovoj vrijednosti koja se zove Republika Srpska treba da stvore pretpostavke da ovaj dan ,slava Boračke organizacije RS,vječno traje, I ovo je momenat i prilika da se pošalje takva poruka”,dodao je Ćurguz.

Svetoj liturgiji i polaganju cvijeća ispred spomen – ploča pored članova porodica palih boraca, prisustvovli su njihovi  saborci i drugi građani. Obilježavanje Mitrovdana u Kozarskoj Dubici završeno je osvećenjem slavskog kolača i koljiva , te svečanim ručkom u Svetosavskom domu.