Bratske opštine Kozarska Dubica i Bela Palanka učestvuju na “Jesenjem sajmu 2019”

Na  “Jesenjem sajmu 2019”, koji je danas u Banjaluci otvorio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, među 150 učesnika, svoju turističku ponudu prezenzuje i opština Kozarska Dubica.
Sajam će biti otvoren do 16. novembra,  a pored opštinske Turističke organizacije, predstavljaju se Bolnica “Mlječanic”,  vinarija “Panić”, “NIPAS”, porodično gazdinstvo “Drobnjak” , Pčelarstvo “Toroman”, te bratska opština Bela Palanka koju predvodi predsjednik Skupštine opštine Aleksandar Pajčić.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić naglasio je da, s obzirom da ovaj sajam objedinjuje prehrambenu industriju, turizam, lov, ribolov, ekologiju i zdravstveni turizam pruža mnoštvo mogućnosti i samim tim opštna Kozarska Dubica će se i narednih godina odazivati kao učesnik .
“Učešćem na ovakvim manifestacijama otvaramo ”vrata naše opštine” bilo da je riječ o ponudi ili potražnji, razmjenjujemo iskustva i širimo poznanstva što je izuzetno bitno u razvoju i rastu kada je u pitanju bilo koja djelatnost. Već drugu godinu s nama se ovdje predstavljaju naši prijatelji iz bratske opštine Bela Palanka i neizmjerno mi je drago što na ovaj način jačamo vezu, ne samo međuopštinsku nego i na nivou država”, istakao je Reljić.
Aleksanda Pajčić predsjednik Skupštine opštine Bela Palanka je rekao da im je namjera da turističku ponudu predstave i van Srbije, u ovom slučaju u Republici Srpskoj.
„Posebno bih da naglasim da mi u Beloj Palanci imamo brend manifestaciju „Dani banice“ koja je među deset najposjećenijih u Srbiji, a na kojoj predstavljamo naše turističke potencijale. Samo ove godine smo imali u tri dana više od 40 000 posjetilaca. Manifestacija je popularna u i Republici Bugarskoj i dosta turista dolazi otuda“, rekao je Pajčić i dodao je da žele da što više turista iz Republike Srpske, na osnovu viđenog, dođe i da posjete Belu Palanku.
On je podsjetio da su i prošle godine učestvovali na ovom sajmu i da je jako  bitno  da se saradnja između Republike Srpske i Republike Srbije razvija, diže na viši nivo i da ove države jedna drugoj ponude nova tržišta. „Takođe, nama je namjera da našoj bratskoj opštini Kozarska Dubica pružimo mogućnost da dođu na međunarodni sajam turizma u Sofiji i tamo prezentuju svoje turističke potencijale“, rekao je Pajčić.
Marijana Kotur direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica izrazila je zadovoljstvo učešćem, odazivom izlagača, kao i ovogodišnjim prisustvom predstavnika bratske opštine Bela Palanka.
„Ovakve manifestacije su izuzetna prilika da se predstavimo van opštine Kozarska Dubica i svaka aktivnost na drugoj teritoriji je pozitivna jer otvara nove mogućnost svim izlagačima“, rekla je Kotureva.
Svoju ponudu iz oblasti zdravstvenog turizma, koji je sve popularniji među svim generacijama, prestavila je i Bolnica „Mlječanica“ iz Kozarske Dubice.
„Od kako je novi menadžment došao u Bolnicu „Mlječanica“ intenzivno se radi na promociji ustanove u svakom smislu riječi. Namjera nam je da napravimo respektabilan zdravstveno-turistički centar koji će biti ponos kako Kozarske Dubice tako i Republike Srpske“, rekao je Dragan Brdar direktor „Mlječanice”.
On je najavio nastavak radova na infrastrukturnom uređenju i stvaranje atraktivnog kompleksa kako bi pokazali konkurentnost na tržištu, a prirodno bogatstvo, ljekovitu vodu koja se pokazala visokokvalitetnom i vrhunski učinkovitom u rehabilitacionom i zdravstvenom pogledu učinili još privlačnijom.
„Mi smo svjesni da nismo konkurentni u okruženju sa sličnim uslugama, i samim tim moramo da uložimo u infrastrukturu. Iz tog razloga smo ove godine pristupili sanaciji krova i krovne konstrukcije, izradi demit fasade, te renoviranju enterijeru objekta, a svakako u skorijoj budućnosti se razmišlja o izgradnji hotela kapaciteta 150 kreveta koji će imati Wellnes i SPA centar.  U planu je da se rade i vanjski bazeni, sportski tereni i hiperbarična komora, najsavremenija u RS“, najavio je Brdar i dodao da će se posebno bazirati na uređenje zelenih površina, te 14 hektara zemljišta koje posjeduju staviti u funkciju, a sve s ciljem da posjetioci imaju popunjene aktivnosti u  „Mlječanicu“ od 7 do 22 časa.