Iza dubičkih lovaca uspješna godina

Lisica i šakal kod nas poznatiji kao čagalj, su predatori koji nemaju prirodnog neprijatelja i  ako se njihova brojnost ne kontroliše u lovištima mogu da nanesu veliku štetu, rekao je Slobodan Borojević predsjednik Lovačkog udruženja “Jelen”.

On je  istakao da se u lovištu ovog udruženja odstrel  predatora vrši u redovnim akcijama, te da su šakali uobičajena pojava na obali rijeke Save, gdje prelaze iz Hrvatske, a  potom prateći  nomadska stada ovaca kreću prema Kozari i Prosari .

“Brojnost šakala za sada nije opasna za naše lovište,  ali to je divljač koja brzo osvaja prostor i moramo biti dosljedni i efikasni da se njihova brojnost drži na najmanjoj mogućoj mjeri”, istakao je Borojević.

U lovu na predatore ove godine odstreljeno je 15 lisica i 6 šakala, 5 kuna i 5 divljih  mačaka.

Borojević je rekao da je lov na zeca i fazana u ovoj sezoni završen, da traje za nezaštićenu divljač i štetočine, kao i da je u toku sezona lova na divlju patku i gusku koja će trajati do kraja februara.

On je istakao da je 2019.godina za dubičke lovce bila uspješna  i  da su uložili značajna sredstva u lovno-tehničke i lovno uzgojne objekte.

Borojević je podsjetio da su ove godine dubički lovci nabavili i u loviše pustili  65  zečeva i 300 odraslih fazana.

Lovačko udruženje “Jelen“ broji  više od 500 članova, jedno je od najbrojnijih i najaktivnijih u Republici Srpskoj i gazduje lovištem koje se  prostire na oko 47 hiljada hektara.