Milunović: Zakon o posredovanju pri zapošljavanju sistemski i vrlo važan

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske danas gubi nadležnost za zdravstveno osiguranje nezaposlenih lica, jer je danas ,1.januara 2020. godine na snagu  stupio Zakon o posredovanju pri zapošljavanju.

Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske ostaje samo briga o nezaposlenim licima koja aktivno traže posao , dok će nezaposlena lica pravo na zdravstveno osiguranje ubuduće ostvarivati putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske , rekao je u izjavi za Radio-televiziju Kozarska Dubica ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović .

To je jedan sistemski zakon i vrlo je važan s obzirom na to da je njime predviđeno da Zavod za zapošljavanje ne vodi evidenciju lica sa ostalim potrebama izuzev potrebe za poslom, kazao je Milunović.

Naveo je da je do sada bilo drugačije i da su ljudi posredstvom Zavoda ostvarivali određena prava mimo namjere za zapošljavanjem, prije svega pravo na zdravstvenu zaštitu.

To je dugo bilo tako, imali smo veliki broj pasivnih lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, koji nisu bili aktivni tražioci posla, kazao je Milunović i istakao da je veoma značajno da se to razdvoji.

Tako će prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti , koji paralelno stupa na snagu, svi oni koji su bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje zbog  zdravstvene zaštite to pravo moći da ostvare preko Fonda zdravstvenog osiguranja , što je po mom mišljenju i normalno, rekao je Milunović.

On je kazao da će na Zavodu ostati samo aktivni tražioci posla i da će to omogućiti bolji uvid u tržište radne snage , njihovu kvalifikacionu i starosnu strukturu.

Tako ćemo zajedno sa poslodavcima moći da planiramo i određene projekte pri Zavodu za zapošljavanje i da ih kvalitetno usmjerimo na potražnju radne snage u Republici Srpskoj ,a isto tako da vršimo dokvalifikacije , prekvalifikacije i doobuke koje su se ranije provodile preko Zavoda za zapošljavanje ,ali nisu mogle da imaju kvalitetan nivo kakav će to sada imati, rekao je Milunović.

On je naglasio da će sada na Zavodu za zapošljavanje ostati ciljna grupa koja stvarno traži posao i koja će moći da se usmjeri na tržište rada u Republici Srpskoj.

Mislim da će zajedno sa ostalim zakonima ,koja su ostala ministarstva po svojoj resornoj nadležnosti donijela ili namjeravaju da stave u proceduru,  doprinijeti stvaranju ukupno povoljnijeg privrednog ambijenta u Republici Srpskoj, koji će našu privredu u budućnosti dovesti na viši nivo , rekao je Milunović za Radio-televiziju Kozarska Dubica