Odata počast za borce poginule u otadžbinskom ratu

Služenjem parastosa poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća  u Spomen-hramu Svete Petke  Opštinska boračka organizacija Kozarska Dubica obilježila je danas Dan boraca  odbrambeno-otadžbinskog rata  i Dan Boračke organizacije Srpske .

Parastos za poginule borce odbrambeno-otadžbinskih ratova služili su dubički sveštenici  Vojo Docić  i Slobodan Malinović , a ispred ploča sa imenima  poginulih boraca cvijeće su položili predstavnici Opštine Kozarska Dubica,Opštinske boračke organizacije i Policijske stanice Kozarska Dubica.

Obilježavajući Dan boraca RS, Dan Boračke organizacije RS , Dan Prvog srpskog ustanka mi smo danas u spomen –hramu zapalili svijeće  i učinili pomen za naše poginule saborce koji su najviše dali za stvaranje naše otadžbine Republike Srpske“, kazao je predsjednik Opštinske boračke organizacije Dragoljub Ćibić.

Prilika je ovo da se sjetimo i slavnog puta naše slavne 11.pješadijske brigade i svih jedinica koje su ušle u njen sastav, te težine i tegoba koje su se dešavale u otadžbinskom ratu, dodao je Ćibić.

Čestitajući boračkim kategorijama njihov dan ,Ćibić je rekao da se ovaj praznik obilježava u prilično napregnutom ambijentu zbog posljednjih dešavanja, podignutih optužnica protiv časnih oficira Vojske Republike Srpske, među kojima su predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić i naši sugrađani  Pantelija Ćurguz i Željko Slijepčević.

U tom sudskom procesu mi im dajemo veliku podršku jer sigurno znamo da su oni časni i da nisu počinioci nikakvog zločina, bilo kakvih prljavih, nekonvencionalnih radnji tokom otadžinskog rata, istakao je Ćibić.

„Dan boraca je utemeljen kao datum Prvog srpskog ustanka pod vođstvom Karađorđa 1804.,  a koji je prethodio Drugom srpskom ustanku 1815.godine  gdje su srpski heroji formirali srpsku državu, Kneževinu Srbiju. U našem vremenu naši heroji su borci Vojske Republike Srpske ,koji su se borili za stvaranje srpske države Republike Srpske“, kazao je Milovan Barišić predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica.

Barišić je svim borcima i boračkim organizacijama čestitao njihov dan,Dan boraca.

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Nenad Bulić je rekao da borci Vojske Republike Srpske još uvijek nemaju mjesto u društvu koje zaslužuju i da se mora aktivnije raditi na poboljšanju njihovog položaja , posebno nezaposlenih boraca,koji su po njemu, sada najugroženija kategorija.

„Uvijek se moramo sjećati naših poginulih i umrlih boraca, onih koji su najviše dali za Republiku Srpsku, za nas, za naš grad ,naše porodice. Čuli smo i od našeg sveštenika da nema veće ljubavi od te , da neko da život za svoje najbliže, za svoje prijatelje.Oni su dali maksimalno što su mogli i mi nikada to ne smijemo zaboraviti“, istakao je Bulić.

Obilježavanje Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dana Boračke organizacije RS u Kozarskoj Dubici završeno je Izvještajno-svečanom Skupštinom Opštinske boračke organizacije.

Za Republiku Srpsku život su dala 224 Dubičanina,  614 je ranjeno, a kroz 11.dubičku brigadu prošlo je oko 6. 700 boraca.