Udruživanjem do sredstava iz IFAD projekta

U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je održan radni sastanak o daljim aktivnostima u okviru realizacije projekata iz Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede – IFAD.

 “S obizirom na to da su u opštini Kozarska Dubica najmanje aktivna udruženja poljoprivrednih proizvođača u okviru ovog projekta i nedavno formiranog klastera, pokušaćemo da ih animiramo, kako bi se ukljujučili i kako bi mogli dalje da koriste pogodnosti, koje projekat nudi”, izjavio je novinarima rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.

On je precizirao da je projekat sada u fazi kada se povlače takozvani “Start up“ paketi, a da su to, zavisno od vrste poljoprivredne proizvodnje, hemijska sredstva, đubriva, a zatim i nabavka opreme, koja sa 70 odsto finanisira iz projekta, a 30 odsto finansiraju poljoprivredni proizvođači. Egić je podsjetio da je krajem prošle godine osnovan poljoprivredni klaster regije Prijedor, u koji su uključena poljoprivredna udruženja, zadruge i individualni poljoprivredni proizvođači, a koji već ostavruje zapažene rezultate.

„Pozivam sve zainteresovane zadruge i poljoprivredne proizvođače koji smatraju da mogu da ostavre svoje interese preko klastera da nam se obrate“, rekao je Egić.

Menadžer projekta razvoja konkurentnosti ruralnog područja Dragan Vučković rekao je da je projekat već u punoj fazi relaizacije. „Na području regije Prijedor imamo nekoliko vrsta podrške, a radimo sa kancelarijama za savjetodavstvo i lokanim zajednicama kojima se poljoprivrednici mogu obratiti“, naveo je Vučković.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Duško Bodilović izjavio je da su na sastanku razmatrana iskustva iz dosadašnje realizacije IFAD projekta.

 „Moramo dati podršku i okupiti naše ratare, povrtlare, stočare i voćare u organizacije, jer nam je dato do znanja da se IFAD projekat realizuje samo putem udruženja i zadruga ili privatnih firmi koje su nosioci podsticaja“, rekao je Bodilović.

On je dodao da su sa područja opštine Kozarska Dubica pozitiva iskustva u realizaciji tog projekta imala udruženja pčelara  i ovčara. „Ove godine ćemo pokušati animirati ostale poljoprivredne proizvođače da se udruže, da razmišljaju u tom smjeru i na taj način ostavare sredstva od koja nisu mala“, rekao Bodilović.

On je dodao da će u realizaciji IFAD projekta, u skladu sa mogućnostima budžeta, učestvovati i opština Kozarska Dubica.