Kuvar i konobar ,dva nova zanimanja u srednjoškolskom centru

Ako Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske bude dalo saglasnost na Prijedlog plana upisa učenika u prvi razred školske 2020/2021.godine, u dubičkom srednjoškolskom centru biće uvedena nova struka-ugostiteljstvo i turizam, sa dva nova zanimanja, kuvar i konobar.

Prijedlogom plana upisa, koji je usvojio Školski odbor i dobio pozitivno mišljenje načelnika opštine, predviđeno je formiranje 6 odjeljenja sa ukupno 144 učenika, koji će se školovati za 7 zanimanja.

Kada je Gimnazija u pitanju planirano je formiranje jednog odjeljenja opšteg smjera sa 24 učenika.

U zdravstvenoj struci planirana su dva odjeljenja sa po 24 učenika četverogodišnjih zanimanja, fizioterapeutski i farmaceutski tehničar, dok je mašinstvo i obrada metala struka u kojoj je planirano formiranje dva odjeljenje  sa po 24 automehaničara i bravara-zavarivača.

U novoj  struci – ugostiteljstvo i turizam predviđeno je uvođenje dva nova zanimanja i formiranje jednog mješovitog odjeljenja trećeg stepena stručnosti sa po 12 kuvara i konobara.

Potvrdila je to direktor Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ Senada Zlokapa i pojasnila da je prijedlog plana upisa izrađen uz uvažavanje potreba dubičke privrede i stanja na Birou za zapošljavanje, a  na osnovu ankete provedene u osnovnim školama među učenicima devetog razreda i mišljenja roditelja.

Prijedlog plana upisa učenika u prvi razred školske 2020/2021.godine u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla“ treba da dobije saglasnost resornog ministarstva.