Organizovano prelo u Sjeverovcima

U selu Sjeverovci u subotu je organizovano peto po redu tradicionalno prelo koje je okupilo oko stotinu učesnika  mještana ovog i susjednih sela, a bilo je i gostiju iz drugih opština.

Prelo je kao i prethodnih godina organizovalo Srpsko – prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“  i mještani sela Sjeverovci, a prelo je ove godine imalo humanitarni karakter.

„Cilj ovogodišnjeg prela je bilo sakupljanje novčanih sredstava za izgradnju kuće borcu Vojske Republike Srpske Radi Lukiću iz Sjeverovaca koji živ sam , pa smo uspjeli sakupiti određenu sumu sredstava i otvoriti račun , a akciju nastavljamo i dalje“, kazao je Mile Zeljić, predsjednik „Prosvjete“.

Prelo je organizovano po uzoru na nekadašnja seoska prela, kada su se u zimskim večerima okupljali meštani , te uz domaća jela i pića, družili se , pjevali i prepričavali seoske dogodovštine.

Tako je bilo i ovog puta. Vrijedne domaćice pripremile su pite , kolače, sir meso. Na stolovima narodne rukotvorine , u rukama domaćica , vuna ili konac. Pletu se i predu priglavci, čarape, a domaćini pokazuju kako se prave sepeti i drugi proizvodi potrebni za domaćinstvo.

Prelo obavezno prati pjesma, najčešće ojkača.Ovog puta pjevali su članovi muške ojkačke grupe „Prosvjete“ , svirao je  narodni orkestar Mirka Kosa, a nastupali su i pjevači amateri i mladi glumci.

Organizovane su i   stare narodne igre kapanje, kozanje i kartanje.