Depresija tema novog izdanja emisije “Doktor u kući”

U novom izdanju emisije „Doktor u kući“ Radio-televizija Kozarska Dubica doktorica Vesna Zec, neuropsihijatar  u Centru za mentalno zdravlje u dubičkom Domu zdravlja „Kozma i Damjan“ govori o depresiji, uzrocima,  simptomima , načinu liječenja i načunu života pacijenata koji dobiju ovu bolest.

Depresija je bolest centralnog nervnog sistema uzrokovana promjenama u nervnim ćelijama i hemijskim reakcijama u mozgu. To je poremećaj raspoloženja, a pacijenti imaju sniženo raspoloženje, gubitak volje i inicijative, zadovoljstva i osjećaj umora.

„Depresija je biopsihosocijalni poremećaj , ona je bolest sa genetskim i biološkim karakteristikama i to nije stanje koje će proći samo od sebe. Najčešće se javlja u 40-tim godinama života , obolijevaju češće žene. U skali simptoma na prvom mjestu je sniženo raspoloženje, koje mora biti prisutno većinu dana , svakodnevno i najmanje dvije sedmice , a onda gubitak interesa i zadovoljstva, osjećaj krivnje i beskorisnosti, a kod depresivnih pacijenata javljaju se i osjećaji  beznadežnosti i besperspektivnosti , te smanjeno samopouzdanja,  samopoštovanja i sumorna razmišljanja o svojoj budućnosti“, kazala je doktorica Zec.

U liječenju depresije najzastupljenija je farmakoterapija, zatim psihotarapija, te elektrokonvulzivna  i u poslednje vrijeme svjetlosna terapija. U liječenju pacijenta potrebna je podrška porodice, a pacijent može dati svoj doprinos liječenju upražnjavanjem omiljenih  aktivnosti tokom dana , zdravom prehranom, šetnjama i uopšte zdravim načinom života.

Emisija „Doktor u kući“ na tv-programu je sutra u 20.30 , a na radiju u 17 časova.