1.mart-Međunarodni dan Civilne zaštite

Civilna zaštita je dio sistema preventivnog djelovanja i jedan od elemenata zaštite i spasavanja u većim katastrofama.

Kao Međunarodni dan Civilne zaštite obilježava se 1. mart kako bi se kod javnosti probudila svijest o zadacima ove organizacije kao što su zaštita ljudi, materijalnih dobara i okoline.

Republika Srpska je Zakonom o zaštiti i spašavanju utvrdila 1.mart kao Dan Civilne zaštite i spašavanja Republike Srpske,jer je zaštita i spašavanje u vanrednim situacijama djelatnost od posebnog interesa za RS.

Sručno – operativne poslove u vezi zadataka Civilne zaštite u našoj opštini obavlja Odsjek civilne zaštite.

Šef ovog Odsjeka Đuro Trubarac rekao je da je u protekloj godini najviše pažnje posvećeno izradi planskih dokumenta u vezi provođenja preventivnih i operativnih mjera u sistemu zaštite i spašavanja.

„Od preventivnih mjera treba posebno istaći izvođenje radova na vodozaštitnim objektima u kojima su učestvovali opština Kozarska Dubica i preduzeće „Vode Srpske“,a najvećim dijelom investicije su bile vezane za savski nasip, te rječicama koje se ulijevaju u rijeku Unu ,a to su Knežica, Binjačka, Moštanica i Mlječanica“,kazao je Trubarac.

On je podsjetio da je u prošloj godini takođe došlo do poplava u maju mjesecu kada je nakon intezivnih padavina naglo porastao vodostaj.

„Posebno teška situacija bila je u selu Jošik gdje je došlo do oštećenja obodnog nasipa i hitnom intervencijom uz organizaciju Opštinskog štaba za vanredne situacije saniran je ugroženi dio“, kazao je Trubarac.

On je rekao da su ostale aktivnosti u operativnom smislu bile manjeg inteziteta.

„ Kao jedan od stalno prisutnih problema je i dalje veliki broj zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Samo u prošloj godini imali smo 21 intervenciju na terenu uz asistenciju Policijske stanice i „A tima“, prilikom čega je sa terena prikupljeno 139 minsko-eksplozivnih sredstava“,precizirao je Trubarac.

On je svim pripadnicima Civilne zaštite i stanovništvu naše opštine čestitao Međunarodni dan Civilne zaštite-1.mart.