Sutra martovsko izdanje “Emisije o selu”

Mart je mjesec u kojem se poljoprivredni proizvođači aktivno pripremaju za novu sezonu i  počinju sa radovima u svojim poljima,voćnjacima i povrtnjacima. Na pragu proljeća donosimo još jedno izdanje “Emisije o selu” u kojoj , između ostalog,  govorimo i o pripremama za proljećnu sjetvu.

Iako do sjetve kukuruza, najzastupljenije žitarice na dubičkim oranicama ima  mjesec dana , ratari se uveliko spremaju za ovaj posao koji je u našim agroekološkim uslovima  najbolje obaviti u periodu od 15.  do 25. aprila. Zimsko oranje je završeno ili pri kraju i ratari sada razmišljaju o nabavci đubriva i hibridima koje će sijati.

Zbog manjka padavina proteklih mjeseci , zemlja je bez potrebne vlage i oranje je bilo izrazito teško, kaže Dejan Mršić iz Draksenića koji se isključivo bavi ratarstvom i ovog proljeća kukuruzom planira zasijati 40 hektara.

Ovaj mladi ratar  je samo jedan od više od stotinu  kooperanata preduzeća „Jelena“ , koje uz siguran otkup i skladištenje, poljoprivrednicima obezbjeđuje kompletan repromaterijal uz plaćanje nakon berbe u žitu.

Potpisivanje ugovora sa kooperantima je u toku , a ovog proljeća  planiramo zajedničku proizvodnju na oko 1.300 hektara , uglavnom pod kukuruzom i nešto pod sojom iz našeg doradnog centra, kaže pomoćnik direktora u ovom preduzeću Milan Delić.

Prema njegovim riječima , ovo preduzeće  odmah u startu  svojim kooperantima koji siju kukuruz daje 10 posto popusta na sjemena i zaštitu.

I cijena soje će biti veoma povoljna zato što je  iz našeg  doradnog centra, kaže Delić i dodaje da u tom procesu proizvodnje „Jelena“ ima  podršku resornog ministarstva koje podstiče domaću proizvodnju.

Prema procjenama , svake godine na području naše opštine  kukuruzom se zasije  više od pet hiljada hektara .

U sutrašnjem izdanju “Emisije o selu” govorimo i o stočarstvu , obišli smo farmu Velimira Kondića  u Klekovcima , poljoprivrednika koji se pronašao u sistemu uzgoja  krava- tele,  IFAD projektu koji podržava povrtlare, uzgoju krastavaca kornišona u saradnji sa firmom “ Karl Kine“ , te nagrađenim vinima domaćeg proizvođača, Vinarije „Banjac“.

“Emisija o selu” biće prikazana  sutra  na programu naše televizije nakon Novosti u 20 časova i 30 minuta , a na Dub radiju u 17 časova.