Veće otkupne cijene za krastavce kornišone

Ugovore za proizvodnju krastavaca kornišona  na više od 10 hektara za njemačku firmu “Karl Kine” od početka godine potpisalo je preko 150 kooperanata u 15 opština prijedorske, banjalučke i gradiške regije.

Broj do sada potpisanih ugovora je na prošlogodišnjem nivou kada je zabilježeno povećanje za 20 odsto u odnosu na prethodnu , kazao je rukovodilac ove firme u BiH Boško Čoprka.

Lani smo otkupili 1.200 tona ,  a ove godine planiramo proizvodnju i otkup oko 1.500 tona krastavaca korinišona, rekao je Čoprka i dodao da se ugovori o kooperanstkoj proizvodnji krastavaca kornišona  potpisuju do sredine marta.

Čoprka je rekao da će  u Kozarskoj Dubici ove godine biti tri otkupna  mjesta , osim  u Lipovoj Gredi i Špilji , plan je da se otkupno mjesto organizuje i na knežičkom području opštine.

Kooperantsku proizvodnju krastavaca njemačka firma je pokrenula 2015. godine. Za proizvođače je obezbijeđen kompletan repromaterijal koji otplaćuju u  ratama  kroz isporučene krastavce, te stručna pomoć agronoma i zagarantovan otkup, po nešto većim cijenama . Ovogodišnja cijena prve klase je 1,55 KM za kilogram, druga 0, 55 KM i treća 0,15 KM za treću klasu .

Sa trenutnom proizvodnjom od oko 1.500 tona  iskorištenost kapaciteta proizvodno-skladišne hale kompanije „Karl Kine“ u Poslovnoj zoni Lipova Greda , tek je 30 odsto.