Ugostiteljske i trgovačke radnje na području opštine zatvorene u 19 časova

Vlasnici ugostiteljskih i trgovinskih radnji na gradskom području ispoštovali su mjere koje je danas donio Krizni štaba opštine Kozarska Dubica za praćenje situacije u vezi sa pojavom virusa korona, i svoje objekte zatvorili u 19 časova.

Mjere i preporuke  su uvedene sa ciljem preventivnog djelovanja i zaštite stanovništva od pojave novog virusa,a njihovo izvršenje večeras je na terenu kontrolisala opštinska Komunalna policija i Odsjek za inspekcijske poslove.

Šef Odsjeka za inspekcijske poslove Mirjana Jurišić kazala je da su na području grada svi vlasnici trgovačkih radnji ispoštovali novo radno vrijeme, a da inspektori večeras nastavljaju kontrole i na seoskom području opštine.

„Smatram da su građani dosta disciplinovani i da kontrole neće biti potrebne svakodnevno do kraja mjeseca,jer su kazne za nepridržavanje naredbi o dozvoljenom radnom vremenu veoma visoke“,kazala je Jurišićeva.

Komunalni policajac Milenko Simatović konstatovao je nakon prvih kontroli radnog vremena, da su ugostitelji ozbiljno shvatili situaciju i da poštuju nove propise.

„U kontinuitetu ćemo nastaviti sa aktivnostima kontrole propisanog radnog vremena, podijeljeni smo u četiri grupe i tako ćemo nastaviti do kraja mjeseca, prema odredbama koje je definisao Krizni štab opštine za praćenje situacije u vezi sa pojavom virusa korona“,kazao je Simatović.

Novi virus korona potvrđen je kod još pet osoba u Republici Srpskoj, i sada je ukupan broj zaraženih 15, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj danas u 11.45 časova laboratorijskom analizom uzoraka u Univerzitetskom kliničkom centru  Srpske u Banjaluci virus korona potvrđen je kod još pet osoba.

“Oni se osjećaju dobro, dvije osobe su u izolaciji u UKC-u, a tri su u kućnoj izolaciji. Ljekari Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje”, navodi se u saopštenju.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 571 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom korona.

Nadzor je završen kod 147 osobe. Iz Ministarstva navode da svi putnici koji dolaze iz područja gdje su registrovani slučajevi pojave novog virusa korona moraju da se unutar 14 dana od dolaska u Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja. Putnici koji nemaju porodičnog ljekara u Republici Srpskoj treba da se telefonski jave Institutu za javno zdravstvo. Za sve informacije u vezi sa ovim pitanjima otvorena je besplatna telefonska linija 0800 50 555.

Osobe koje se nalaze u bolničkoj ili kućnoj izolaciji psihološku podršku mogu da potraže putem plavog telefona Društva psihologa Republike Srpske 0800 50 305.

“Još jednom podsjećamo građane, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, da poštuju mjere koje im preporuči nadležni ljekar. Članovi koji žive u istom domaćinstvu sa osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji. Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije i izbjegavati dijeljenje predmeta iz neposrednog okruženja osobe /četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu”, napominju iz Ministarstva.

Sve ostale preporuke osobama koje se nalaze u izolaciji dostupne su na veb stranici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske www.phi.rs.ba /korona virus COVID-19/građani. O epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj moguće je informisati se i na Fejsbuk stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.