Počela žetva pšenice

Prvi otkosi pšenice u Kozarskoj Dubici  pali su proteklih dana na manjim površinama pod ranim sortama, a  sredinom ove  sedmice kombajni će ući i u veća žitna polja.

Pomoćnik direktora u preduzeću „Jelena“ Milan Delić je rekao da su kampanju prijema pšenice ovogodišnjeg roda počeli prošle sedmice.

Prijem se vrši svakodnevno od 8 do 22 časa, mlinarskih sorti u objektima preduzeća u gradu i u Drakseniću, dok je za ostale sorte  prijem organizovan samo u Drakseniću, pojasnio je Delić.

Prema procjenama, hljebnim žitom na području naše opštine zasijano je oko 1.500 hektara,najvećim dijelom zahvaljujući „Jeleni“ koja kroz obezbjeđenje kompletnog repromaterijala sa plaćanjem u žitu nakon žetve finansira sjetvu ove žitarice na dubičkim oranicama.

Na vlastitim parcelama  „Jelena“ ima 130 hektara pod sjemenskom pšenicom , te oko 700 hektara merkantilne kod više od stotinu svojih kooperanata.

Pšenica je u dobrom stanju , pa će sigurno i kvalitet zrna biti zadovoljavajući , rekao je Delić i istakao da je u zavisnosti od primjenjenih agrotehničkih mjera očekivani prinos od četiri i po do osam i po tona po hektaru.

U „Jeleni“ i ove sezone planiraju vršiti otkup pšenice , cijena još nije utvrđena.