Obilježen Pavlovdan u Međeđi

Danas je  u Međeđi obilježen Pavlovdan, krsna slava hrama Svetih apostola Petra i Pavla i slava ovog sela.

U prisustvu  gostiju  predstavnika opštine  i predstavnika političkih patija , te  žitelja sela,  u hramu svetih apostola Petra i Pavla služena je  sveta  liturgija . Liturgiju  su služili  dubički svešenici  Gojko Malinić i Vojo Docić,  te paroh iz Gašnice  Boris Bencuz, nakon čega je održan i pomen kod spomen –obilježja , spomen česme, na kome se nalaze uklesana imena i likovi poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata .

Paroh draksenićko-demirovački  Saša Tošanović, kazao je da ,  uprkos manjem broju gostiju zbog epidemije korona virusa, nije izostala radost praznika, a da će se iduće godine više naroda okupiti oko svoje crkve.“Ovdje smo da se pomolimo bogu da sva ova iskušenja prođu , služili smo liturgiju i pomen za naše div junake, poginule borce u otadžbinskom ratu, a poštujući mjere zaštite organizovali smo i slavski ručak”, naglasio je paroh Tošanović , te zahvalio se ljudima dobre volje koji su pomogli da se krene sa izgradnjom parohijskog doma i uređenjem crkve.

 

Vlado Škondić ,  predsjednik Mjesne zajednice Međeđa najavio je sportske događaje , te potvrdio da će ove godine izostati neki zabavni sadržaji .“Danas slavimo slavu naše mjesne zajednice i slavu crkve , a položili smo i vijenac i cvijeće na spomen oblježje u našem selu.Pavlovdan ove godine obilježavamo u uslovima pandemije virusa korona , pa osim sportskih događaja , neće biti drugih zabavnih sadržaja”, istakao je Škondrić.

Nakon litije do spomen česme, na ovom mjestu je služen pomen u čast poginulih boraca odbrambeno otadžbinskog rata. Na  spomen-obilježje „Spomen česmu“ koje  je  2013.godine podignuto kao trajno sjećanje na šest poginulih boraca sa područja ove mjesne zajednice u odbrambeno-otadžbinskom ratu, vijenac je položila delegacija koju su činili načelnik opštine Radenko Reljić, zamjenik Dušan Drljić i narodni poslanik Darko Banjac. Spomen ružu je zatim položio kum slave crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Međeđi Dragan Brdar , te nekolicina boraca  i prijatelja poginulih .

Kum slave crkve Dragan Brdar izrazio je zadovoljstvo kumovanjem u ovom hramu.

“Poznato je da je u istoriji srpskog naroda slava uvijek imala posebno mjesto , to je vrijeme kada se okupljamo oko slavske trpeze, porodica , kumovi, prijatelji. Danas je redukovan broj prisutnih zbog epidemije korona virusa , ali smo uprkos tome nastavili tradiciju. Položili smo danas vijenac i cvijeće na spomenik poginulim borcima iz mjesne zajednice Međeđa. Boračkoj populaciji treba više da se posvećuje pažnja , s tim da porodice poginulih treba da imaju veće učešće u kreiranju političkog  i društvenog života u RS i nadam se da će se u narednom periodu veći značaj dati ovoj populaciji”, rekao je Brdar.

U popodnevnim časovima  u organizaciji mjesne zajednice Međeđa održan je  tradicionalni  Memorijalni turnir u malom fudbalu «Slobodan Vidović Bobo».

Turnir je upriličen na Sportskom centru koji nosi ime Slobodana Bobe Vidovića mladića čiji su roditelji u maju 2007.godine organe svog nastradalog sina , donirali Kliničkom centru Banjaluka.