Provedena akcija kontrole vozača traktora i radnih mašina

U Kozarskoj Dubici danas je sprovedena preventivna akciju kontrole vozača traktora i radnih mašina, a učesnicima akcije podijeljeno je 50 žutih rotacionih svjetala.Akcenat današnje kontrole, koju su sproveli pripadnici  Ministarstvo unutrašnjih poslova, stavljen na svjetlosnu signalizaciju i rotaciona svjetla, a učešće je uzela i Opština Kozarska Dubica, AMS Republike Srpske, AMD iz Kozarske Dubice i Poljoprivredno preduzeće “Jelena”.

Načelnik sektora policije Policijske uprave Prijedor Mario Milašin rekao je da je cilj ove akcije poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja na području te policijske uprave.Milašin je naglasio da su traktoristi među najugroženijim učesnicima u saobraćaju, te da zauzimaju treću poziciju, iza vozača putničkih motornih vozila i pješaka.

“Od 2014. do 2019. godine na području Policijske uprave Prijedor ukupno su evidentirane 92 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali traktori, a u njih 13 su smrtno stradala lica”, precizirao je Milašin.

On je naveo da su na području Kozarske Dubice smrtno stradala dva lica koja su upravljala traktorom. “Među evidentiranim prekršajima koje čine vozači traktora su neregistrovana vozila, nekorištenje žutog rotacionog svjetla i tehnička neispravnost vozila, kao i vožnja pod uticajem alkohola”, rekao je Milašin. On je apelovao na sve vozače traktora da ne daju vozilo licima koja nemaju uslove za upravljenje ovom vrstom vozila, naročito djeci, da koriste tehnički ispravna vozila i žuta rotaciona svjetla, jer tako štite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić istakao je značaj organizovanja preventivnih akcija jer je u posljednjih godinu dana primjećen veliki broj saobraćjnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači traktora koji nisu adekvatno osvjetljeni i nemaju registovana vozila. Reljić je istakao da će poljoprivrednicima, odnosno vozačima traktora iz Kozarske Dubice, biti podijeljeno 50 rotacionih svjetala, koja su donacija opština Kozarska Dubica, AMS Republike Srpske i preduzeće “Jelena”.

“Procjena je da na području našeg grada ima oko 1.200 traktora, a od toga je samo 30 odsto adekvatno registrovano”, naveo je Reljić i pozvao poljoprivrednike da registruju svoja vozila i tako podignu nivo bezbjednosti i saobraćane kulture.

Reljić je zahvalio organizatorima i učesnicima preventivne akcije, koja je sprovedena u Drakseniću.

Portparol Auto-moto saveza Republike Srpske Perica Pećanac rekao je da je riječ o tradicionalnoj kampanji koja se organizuje u saradnji sa resornim ministarstvima Vlade Republike Srpske sa ciljem da se poveća bezbjednost učesnika u saobraćaju, a konkretno vozača traktora i drugih radnih mašina. “Činimo to na način da im pokažemo koliko je važno učestvovati u saobraćju sa tehnički ispravnim vozilima i koristiti žuto rotaciono svjetlo. Želimo da na preventivan način ukažemo vozačima na sve opasnosti koje vrebaju tokom vožnje”, rekao je Pećanac.

Pećanac je naglasio da je cilj kampanje da utiče na svijest da dobar domaćin treba da ima tehnički ispravan traktor sa žutim rotacionim svjetlom.  “Činjenica je da se najveći broj saobraćajnih nesreća u kojem učestvuju traktori dešavaju u kasnim večernjim časovima ili u ranim jutarnjim časovima, kada traktoristi izlaze na puteve, odnosno kada se vraćaju sa njiva i kada nisu označeni. Ove nesreće su najčešće sa teškim posljedicama i smrtnim ishodom”, naglasio je Pećanac.

Vlasnik preduzeća Jelena Marko Vlajsević, koji sarađuje sa velikim brojem koopreanata i proizvođača  iz oblasti ratarske proizvodnje, istakao je da je važno da poljoprivredna vozila budu osvjetljena  tokom noći.  “To je mala investicija koja znači sigurnost”, istakao je Vlajsević i dodao da je preduzeće “Jelena” podržalo ovu kampanju.

Stojan Marković, poljoprivrednik iz Klekovaca, rekao je da je veoma bitno poštovati saobraćajna pravila i koristiti žuto rotaciono svjetlo tokom vožnje.