Parastos žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Gornjem Jelovcu

Paroh knežički Željko Jevđenić i paroh prijedorski Mladen Majkić služili su  danas u Gornjem Jelovcu , na Patriji u zaseoku Macure parastos za  312 Srba koje su ustaše ubile 1942. godine.

Na ovom lokalitetu postoji masovna grobnica sa više od 200 stradalih lica iz Jelovca i okolnih sela, među kojima je i 75 djece do 14 godina.Na podignutom spomen- obilježju imena stradale djece i  drugih poginulih lica,  ispisana su imenom i prezimenom sa godinom rođenja i datumom pogibije.

Pored mještana Gornjeg i Donjeg Jelovca,Hajderovaca,Malog i Velikog Palančišta,Čitluka, Mirkovaca,Novoselaca ,Mrazovaca  i Međuvođa  čiji su preci stradali da ovom mjestu, parastosu su prisustvovali ministar rada i boračko- invalidske zaštite RS Duško Milunović i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Milunović je rekao da  se pomen ovim žrtvama odaje da ne bi zaboravili ko je počinio to monstruozno djelo kako se istorija ne bi ponovila.

„Prethodni sistem je često i sistematski krio podatke o zločincima, ali i srpskim žrtvama, o čemu govore stratišta u Starom Brodu, Garavicama kod Bihaća… Tako su na spomenicima bili natpisi da su fašisti pobili rodoljube, što nije bilo tačno ni u jednom od pomenutih slučajeva. Dakle, u NDH su ubijani Srbi samo zato što su bili Srbi i pravoslavni hrišćani, a zločine su nad njima počinili Hrvati i muslimani koji su bili u regularnim jedinivama fašističke NDH”, naglasio je Milunović.
On je napomenuo da je u zaseoku Macure ubijeno 75 djece mlađe od 15 godina, te da su ustaše u Gornjem Jelovcu u Drugom svjetskom ratu ubile ukupno 523 stanovnika, od čega 226 djece.

Milunović je podsjetio da je na Kozari tokom Drugog svjetskog rata ubijeno i stradalo više od 11.000 djece mlađe od 15 godina.

“Ustaše su ih monstruozno ubijale ili odvodile u logore smrti. Najviše je stradala opština Kozarska Dubica koja je tada izgubila preko 54 odsto stanovništva. Stradale su i druge potkozarske opštine”, naveo je Milunović.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić je rekao da je  današnje okupljanje velikog broja ljudi kod spomenika na Patriji dokaz  da žrtve Drugog svjetskog rata nisu zaboravljene.

On je poručio da ukoliko ne budemo učili iz onoga što nam desilo u prošlosti , teško da ćemo kao narod biološki opstati u budućnosti.

Ono što ću ja kao načelnik opštine uraditi jeste inicijativa koju ću pokrenuti prema Vladi Republike Srpske i kabinetu predsjednika Republike Srbije da se put koji ovo područje spaja sa Banjom Mlječanica  i prijedorskom opštinom prekategoriše i da se uredi, kako bi ovo područje dobilo kvalitetnu komunikaciju, istakao je Reljić.

Na zahtjev jednog od mještana 60 godina nakon stradanja  u Gornjem Jelovcu , na Patriji u zaseoku Macure vladika Jefrem je izvršio naknadno opijelo nad ovom stravičnom grobnicom,a današnji datum je izabran jer se zločin ovdje  i dogodio u julu 1942.godine