Milunović: Krnjajić živio u izuzetno teškim uslovima

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović prisustvovao je danas u selu Gunjevci kod Kozarske Dubice dobrovoljnoj radnoj akciji pokrivanja kuće najmlađem borcu Vojske Republike Srpske Goranu Krnjajiću.

Milunović je rekao da nevladine organizacije proistekle iz otadžbinskog rata djeluju razjedinjeno, ali da su ujedinjene u humanosti kada je potrebno pomoći saborcima.

“Četiri organizacije priskočile su u pomoć. Mi smo u novembru pokrenuli ovu aktivnost jer je u pitanju najmlađi borac Vojske Republike Srpske, koji je u rat otišao 1991. godine sa nepunih 15 godina. Mene je to iskreno pogodilo, jer je bio djete. Žao mi je jer je živio u izuzetno teškim uslovima”, rekao je Milunović novinarima.

On je naglasio da ne čudi što je sa ovih područa Krnjajić otišao u rat, jer je Kozarska Dubica u Drugom svjetskom ratu izgubila 54 odsto svog stanovnišva.

“Tu su mnoga ognjišta zatrta, između ostalog i prezime sa moje majčine strane više ne postoji. Sve što su stigli pobili su i ovdje u Kamenici gdje je podignut spomenik žrtvama ustaškog terora na ovim prostorima, možete da vidite da su to učinili na samom kraju rata, u februaru 1945. godine, kada su ovdje ostali samo žene, djeca i nešto staraca”, rekao je Milunović.

On je istakao da su u godinama poslije rata mnoge činjenice i zločini sakrivane od naroda, jer je bivša država bila zasnovana na lažnom bratstvu i jedinstvu.

Milunović je rekao da je predloženo da se na republičkom nivou ustanovi Dan sjećanja na svu djecu ubijenu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i podsjetio da je na Kozari stradalo 11.219 djece do 15 godina.

Milunović je zahvalio svima koji su pomogli akciju pokrivanja kuće Gorana Krnjajića i pozvao i druge koji mogu da pomognu da se organizuju u svojim sredinama i pokažu humanost, te najavio da će se Goranu Krnjaiću i dalje pomagati.

Krnjaić je rekao da je zadovoljan onim što je urađeno, te da je krov nad glavom dobio zahvaljujući ministru Milunoviću, koji je pokrenuo akciju pomoći.

On je zahvalio i svim organizacijama koje su učestvovale u akciji, te istakao da mu ova pomoć puno znači, te da želi da se pomogne svakome kome je pomoć potrebna.

“Ovo je moj život i moja kuća, a Republika Srpska je moja otadžbina za koju sam se borio na mnogim ratištima, do kraja rata, kao pripadnik 11. Dubičke brigade”, rekao je Krnjajić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić naglasio je da Krnjajić nažalost nije jedini borac kojem je potrebna pomoć.

“Nije teško kada se dobro  organizuje i pogotovo kada smo odgovorni prema poslu koji radimo da bismo pomogli većini naših saboraca koji žive u teškim uslovima, a pogotovo oni najmlađi koji su maloljetni ušli u rat i stavili se na raspolaganje u cilju odbrane slobode srpskog naroda i teritorija”, rekao je Savčić novinarima.

On je istakao da mu je drago što je Boračka organizacija Republike Srpske učestvovala u ovoj akciji i dodao da su slične akcije sprovedene i u Ugljeviku, Loparama, Kalinoviku i nekim drugim mjestima.

“Moramo zaista povesti računa o onima koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske”, poručio je Savčić i naglasio da je to obaveza i dužnost Boračke organizacije Republike Srpske.

On je precizirao da je u proteklom ratu bio komandant najmlađe jedinice Vojske Republike Srpske u kojoj je prosječna starost vojnika bila 19 godina.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac zahvalio je ministru Milunoviću koji je pokrenuo aktivnost na uređenju kuće Gorana Krnjajića i naglasio da njegov položaj nije jedinstven slučaj kojem treba pomoć.

On je rekao da veliki broj ratnih vojnih invalida, posebno na seoskim područjima, živi u teškim uslovima i izrazio očekivanje da će i druge opštine slijediti ovaj primjer.

Potpredsjednik Skupštine udruženja„Veterana Republike Srpske“ Mikan Drljača zahvalio je ministru Milunoviću i dodao da je doprinos akciji dalo i udruženje veterana.

„Ponovo apelujemo da se ovakve situacije i slučajevi rješavaju sistemski i trajno, kroz institucije Republike Srpske“, naveo je Drljača.

Zoran Petković, ratni vojni invalid četvrte kategorije i učesnik akcije pomoći, zahvalio je svima na pomoći i naglasio da je ova akcija trebala biti ranije organizovana. Petković je naglasio da je u akciji učestvovao veliki broj boraca i učesnika rata.

Veljko Lazić iz Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca rekao je da treba pomagati boračkoj populaciji i svim borcima kojima je pomoć potrebna, jer su se, kako je rekao, borci borili i stvarali Republiku Srpsku.

„Naša organizacija se trudi da svaki put pomogne onome kome treba“, rekao je Lazić.

Krnjajić je sa nepunih 15 godina bio najmlađi od više od 200.000 boraca Vojske Republike Srpske za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata.