“Ne suprotstavljamo se SAD, ali nećemo dozvoliti prenošenje nadležnosti”

Republika Srpska ne može prihvatiti sporazum sa Sjedinjenim Državama jer u njega nije uključena Policija RS ni druge policijske agencije u RS, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva na posebnoj sjednici NS RS.

“Ne suprotstavljamo se SAD ali sve što je mimo Ustava i interesa RS i nadležnosti naših institucija ne može da bude prihvaćeno taman da na drugoj strani imamo SAD i sve druge zemlje svijeta”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u sve tri tačke dnevnog reda ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske, te da se u svim ovim slučajevima radi o pokušajima skrnavljenja prava RS i njenih institucija.

Pojasnio je da je obrazovanje isključiva nadležnost entiteta, ali da se sad pokušava sve što je vezano za obrazovanje prenijeti na nivo BiH.

“Republika Srpska je konačno mjesto odluke za odluke Predsjedništva. To govori da je ova Skupština iznad Predsjedništva u nekom smislu. I NS RS mora da bude ojačana upravo na ovaj način. Neću oklijevati ni na bizarnim stvarima da pokrenem vitalni nacionalni interes jer smatram da je i ta mala stvar velika za naša prava. Obećavam da neću oklijevati, a na vama je da odlučite šta ćete raditi. Ja vas pozivam da podržite ove odluke. U drukčijoj varijanti mislim da bi to bilo loše za RS. A na kraju glasanje će se svesti na to da li ste za Dodika ili Džaferovica i Komšića i oko toga je sve jasno”, rekao je Dodik i dodao da nije protiv dijaloga sa Amerikom ili učešća u PISA, ali da RS ne može da bude zaobiđena.