Safet efendija Beganović:” Bajram je vrijeme zbližavanja”

Bajram-namaz jutros je klanjan u dubičkim  džamijama uz maksimalne mjere opreza i samozaštite.
Glavni dubički imam Safet efendija Beganović  čestitao je Kurban bajram svim vjernicima i poručio  da je Bajram vrijeme kada ljudi jedni drugima treba da priđu. Poručio je da povedu računa o svom zdravlju, jer se svijet nalazi u novim prilikama, ted a je sačuvati život prioritet i podsjetio da jedan sačuvan život znači kao da su svi  životi sačuvani.
“Ne smijemo dozvoliti da nas razlike udalje jedne od drugih i ne treba suditi o onome gdje je Bog konačni sudija. Pomozimo jedni drugima i takmičimo se u dobru”, naglasio je Beganović.
“Ono što možemo učiniti za sebe i za druge jeste da sami sebi pomognemo noseći maske, čuvajući propisanu udaljenost i vodeći računa o higijeni”, poručio je Beganović.
Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju  o poštivanju epidemioloških mjera pri klanjanju bajram-namaza svim organima i institucijama Islamske zajednice u BiH.

Muslimanski vjernici danas slave prvi dan Kurban-bajrama.
Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.
Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela – porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima.