Isporuka krastavaca kornišona teče planiranom dinamikom

Kooperanti njemačke firme “Karl Kine” iz RS i Federacije BiH do sada su isporučili više od 900 tona krastavca kornišona, a prošle godine za cijelu sezonu 1.200 tona.

„To znači da se očekuje veći urod za oko 15 posto, što je rezultat povećanog broja kooperanata i primjene naprednije tehnologije u proizvodnji“, kazao je za našu radio-televiziju Boško Čoprka, upravnik firme „Karl Kine“ d.o.o. Kozarska Dubica.

On je istakao da u našoj opštini ima desetak kooperana koji su ove godine sadili krastavac za njemačku fimu na oko jedan hektar, te da će  berba trajati još oko mjesec i po dana, uz dnevnu isporuku od 2 i po tone.  Otkup krastavaca kornišona od koperanata njemačke firme „Karl Kine“  na području RS i Federacije  počeo prije nešto više od mjesec dana, a pojačana berba je, zbog povoljnih vremenskih prilika, pojačana tokom poslednje dvije sedmice.

Ove godine 314 kooperanata proizvodi krastavce kornišone za firmu “Karl Kine” na površini od 20 hektara, firma ima kooperante u 17 opština, dvije su u FBiH – Bugojno i Ključ, a ostale u RS.  Za podršku proizvođačima je angažovano deset agronoma.

Njemačka firima šestu godinu organizuju proizvodnju krastvaca, kooperantima je obezbijeđen repromaterijal koji otplaćuju kroz isporučene krastvace.

Na osnovu ugovora, otkup traje do 7. septembra a cijena krastavaca je 1,55 maraka za kilogram prve klase, 0,55 druga i 0,15 maraka treća klasa.