Monodrama „Oj živote“ u režiji i adaptaciji Željka Dimića ponovo pred dubičkom publikom

Monodrama „Oj, živote!” koju je adaptirao, režirao i u kojoj igra američki glumac srpskog porijekla Džek Dimič večeras je odigrana u Domu kulture u Kozarskoj Dubici i humanitarnog je karaktera . Prihod od ulaznica biće uručen višečlanoj porodici bez stalnih primanja, potvrdili su glumac i organizatori.

Predstava je do sada igrana u Los Anđelesu, Čikagu, Njujorku, Beogradu,Gradišci, te Kozarskoj Dubici, rodnom mjestu Džeka Dimiča, odnosno Željka Dimića.

Nastala  je prema tekstu Josipa Pejakovića i na komičan način govori o čoveku koji dobrovoljno odlazi na odsluženje zatvorske kazne u Foču umesto svog mlađeg brata počinioca ubistva s predumišljajem.

Nakon godinu dana, Dimić je večeras sa ovom predstavom ponovo igrao pred domaćom publikom , ali u znatno drugačijim okolnostima zbog pandemije virusa korona, uz preventivne mjere i ograničen broj posjetilaca.

Humora nikada dosta , tako da je meni drago što sam ponovo u svom rodnom mjestu i da ponovo mogu da dam doprinos kulturi našeg grada ovom divnom monodramom koju je Josip Pejaković napisao prije nešto više od 40 godina, a jedino mi je žao što radimo u novim uslovima i predstavu ne može da pogleda više od 50 ljudi, jer smo  i ja i organizatori željeli da ispoštujemo sve propisane mjere, kazao je Dimić.

On je rekao da se prvi put susreo sa ovim komadom kada je gledao Josipa Pejakovića na ovoj istoj sceni u svom osmom razredu, te da je ova monodrama za njega uspomena na djetinjstvo i godine kada je kao dvanaestogodišnjak maštao o tome da se bavi ovim poslom profesionalno.

Sa monodramom „Oj,živote!“gostovaće 21.avgusta u Rijeci , a zbog pandemije otkazana su planirana gostovanja u Srbiji .

Ova monodrama je bezvremenska , uvijek aktuelna i od publike dobro prihvaćena zbog divnog teksta koji govori o čovjeku, o nama i mnogi se poistovjećuju , kako sa glavnim likom tako i sa likovima koje interpretiram ,a sa kojima se glavni lik sreće, istakao je Dimić.

U intervjuu za RTV Kozarska Dubica Dimić je govorio i o svojoj ulozi u dugometražnom dokumentarno-igranom filmu Željka Mirkovića „Teslin narod“  u kojem igra glavni lik Nikole Tesle.

Ja sam imao privilegiju da mi se po drugi put ponudi uloga Nikole Tesle  , nakon predstave na Brodveju , ponuđeno mi je  da glumim u filmu „Teslin narod“ i ponosan sam na ono što smo zajednički uradili, rekao je Dimić.

On je kazao da  ovaj film ne govori samo o Nikoli Tesli već  o više od 70 ljudi iz našeg naroda koji su otišli u Ameriku i napravili čudesa od svojih života.

Ovaj film govori o ljudima koji su svoj talenat poklonili svijetu,  unaprijedili ga i pokazali tom istom svijetu kakav smo narod i koliko vrijedimo ,što je veoma bitno naročito poslije svih godina u kojima smo bili ocrnjeni zbog svega što se dešavalo u prošlom ratu, istakao je Dimić.

Zahvaljujući Dimiću koji u dugometražnom dokumentarno-igranom filmu Željka Mirkovića „Teslin narod“  igra glavni lik Nikole Tesle, ovaj film  uskoro će biti prikazan i na našem internom tv-kanalu, potvrdila je direktor Centra za informisanje i kulturu Dijana Kondić.

Govoreći o večerašnjoj predstavi ona je naglasila njen humanitarni karakter.

Željko i mi kao organizatori smo se usaglasili da ovaj put prihod od ulaznica bude uručen jednoj višečlanoj porodici bez stalnih primanja, pojasnila je Kondićeva.

„Naš Željko Dimić , sa svojom monodramom „Oj, živote!“ još jednom je u Domu kulture ovdje u Kozarskoj Dubici,što nam je izuzetno drago.Ovaj put predstava je održana u specifičnim okolnostima , poštovali smo sve mjere koje struka i nadležne institucije predlažu kako bi se spriječilo širenje virusa korona , dakle imali smo ograničen broj prisutnih , kazala je  Kondićeva.

Ona je istakla da se i pored toga u sali mogla osjetiti dobra energija , jer kako kaže, Željko na sebi svojstven način umije da tu energiju prenese na svoju publiku.