Izabran konzorcijum ponuđača za mjerenje radioaktivnosti; Babić: “Aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada neprihvatljive”

Konzorcijum ponuđača koji čine Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Institut “Ruđer Bošković” i Agronomski fakultet iz Zagreba izabran je za posao mjerenje radioaktivnosti na području opštine Dvor, gdje Hrvatska namjerava da gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.
U hrvatskom Fondu za finasiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” Srni je potvrđeno da je ovaj konzorcijum izabran u postupku javne nabavke za izradu dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Na javni poziv za dio javne nabavke, koji se odnosi na mjerenje radioaktivnosti, stigla je samo ponuda ovog konzorcijuma vrijedna 3,87 miliona kuna /blizu milion KM/.

Iz Fonda su naveli da su u toku dvije javne nabavke, od kojih je jedna za izradu dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a druga za uslugu agencije za sprovođenje pi-ar aktivnosti na projektu uspostavljanja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

“Nabavka vezana uz izradu dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada je u završnoj fazi, a za sada je objavljen odabir najpovoljnijeg ponuđača za drugu grupu poslova prema dokumentaciji za nadmetanje. Kao najpovoljniji ponuđač odabrana je zajednica ponuđača Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Institut `Ruđer Bošković` i Univerzitet u Zagrebu, Agronomski fakultet”, rekli su iz Fonda.

Darijan Babić načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica rekao je da je za opštine koje gravitiraju uz rijeku Unu ovakav slijed aktivnosti usmjeren ka pribavljanju dozvola za izgradnju centra za skladištenje radioaktivnog otpada je neprihvatljiv.

“Plan Republike Hrvatske da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni “Čerkezovac”, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH je neprihvatljiv. Nacionalni park Una je zaštićeno područje BiH. Osim što je ovo područje naseljeno i izgradnja  odlagališta bi značilo direktno ugrožavanje zdravlja i života ljudi, ovo područje čini  jedinstvenu prirodnu formu sa staništem različitih biljnih i životinjskih vrsta. S toga institucije BiH treba što brže da intenziviraju pregovore da bi se ovaj, po svemu neprihvatljiv plan, spriječio”, rekao je Babić.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni “Čerkezovac”, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji bi, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”, bio smješten i postojeći institucionalni otpad.