Danas je Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Generalna skupština Ujedinjenih  nacija odabrala je 13. oktobar za obilježavanje Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, čija je svrha promocija potrebe smanjenja rizika od katastrofa, uključujući i prevenciju, ublažavanje i pripremu na svim nivoima  uz aktivno  učešće  od ličnog do nacionalnog nivoa.

Povodom obilježavanja ovog dana ,u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Kozarska Dubica ističu važnost postojanja višenamjenske terenske ekipe  od 12  članova koja pokriva područje naše opštine  i  višenamjenske terenske jedinice od  16  članova koja pokriva  prijedorsku regiju ,  a sjedište joj je u našem gradu.

Ove ekipe crvenog krsta zadužene su za pružanje prve pomoći , smještaj ugroženih i organizaciju službe traženja ,  opremljene su i stručne da pravovremeno reaguju .

U Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Kozarska Dubica  ističu da su članovi ovih ekipa  u svakoj prilici, odnosno neprilici  spremni da se odazovu na poziv iz  kancelarije  Crvenog krsta,  što su  pokazali 2014.godine za vrijeme velikih poplava,  kao i ove godine u vrijeme pandemije korona virusa.