Pogranični saobraćaj dozvoljen uz propusnice svakim danom od 6 do 22 časa

Granični prelazi za pogranični saobraćaj između BiH i Hrvatske otvoreni su jutros u 06:00 časova,  potvrdio je Srni savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

Građani mogu koristiti prelaz uz pogranične dozvole, a promet je dozvoljen svakim danom od 06:00 do 22:00 časa.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da su na Graničnom prelazu Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica obavljene sve pripreme za ponovnu stavljanju prelaza u funkciju za pogranični saobraćaj i da je prelaz, uz propisane uslove, od jutros u funkciji.

“Građani s obje strane mogu prelaziti na ovom Graničnom prelazu uz pogranične dozvole. Mi očekujemo uskoro da dobijemo saglasnost da ovaj prelaz bude u kategoriji međunarodnog prelaza za saobraćaj. Za sada prelaz je otvoren za pogranični saobraćaj od 6 do 22 časa. Na snazi su i dalje mjere donesene usljed pandemije novog virusa korona i u skladu s tim može se obavljati ulazak, odnosno tranzit kroz Republiku Hrvatsku”, rekao je Reljić.

On je precizirao da je granični prelaz otvoren u skladu sa sporazumom između BiH i Hrvatske o pograničnom saobraćaju iz 2013. godine, te da će se prelasci odvijati na osnovu ovog sporazuma i važećih zakonskih propisa.

Ranije je iz Granične policije BiH saopšteno da su razlozi za otvaranje graničnih prelaza olakšanje prelaska granice s obzirom na početak nove školske godine, te potrebe obavljanja privrednih i poljoprivrednih djelatnosti u pograničnim područjima.