Na području opštine Kozarska Dubica sabiranje šteta i saniranje posljedica jučerašnjeg zemljotresa

U našoj opštini formiran je Krizni štab za vanredne situacije koji je jutros održao i prvu sjednicu,a kojim predsjedava načelnik opštine Radenko Reljić.

Krizni štab sastavljen je od rukovodilaca svih opštinskih službi kao što su  predstavnici opštinskih odjeljenja,  policije, vatrogasaca, Doma zdravlja, Civilne zaštite, Crvenog krsta,  komunalnih preduzeća i medija.

Konstatovali su da su nakon jučerašnjeg zemljotresa od 6,3 stepeni po Rihteru prijavljenja brojna oštećenja privatnih i javnih objekata te materijalna šteta na području opštine Kozarska Dubica, te dva veća oštećenja kuća u okolini sela Slabinja i Čelebinci zbog čega je danas formirana građevinska komisija koja će obići oštećene lokalitete i procijeniti štetu.

Takođe, stavljen je u funkciju i broj telefona  052 416 027 na koji svi građani Kozarske Dubice mogu da prijave štetu nastalu usljed potresa , kako bi komisija izašla na teren i kako bi vlasnici objekata popunili neophodnu dokumentaciju. Obavezne će biti i fotografije oštećenja objekata jer će se svi ovi podaci morati dostaviti Vladi Republike Srpske, rekao je šef Kriznog štaba Radenko Reljić.

„  Građevinska komisija sačinjena je od 4 ekipe i obići će sve objekte na gradskom i seoskom području opštine na kojima su prijavljena oštećenja. Svu foto dokumentaciju i druge podatke dostavićemo Vladi koja će sigurno formirati grant za pomoć opštini Kozarska Dubica i Kostajnica“, rekao je Reljić.

„Molim građane za strpljenje , danas će se prvo obići dvije kuće na području opštine koje su se gotovo urušile kako bi se obezbijedile te porodice, a potom objekti sa manje oštećenja. Takođe danas će komisija procijeniti  i oštećenja objekta Radio-televizije Kozarska Dubica ,a opština će snositi dio troškova saniranja ove zgrade  kako  bi se moglo nastaviti sa emitovanjem programa jer nam je medijska podrška u ovom trenutku jako značajna i naši građani tako dolaze do najnovijih informacija“, dodao je Reljić.

On je kazao i da su građane Kozarske Dubice jutros ponovo uznemirila nova podrhtavanja tla, ali da hrvatski seizmolozi prognoziraju da je najveći talas podrhtavanja prošao te da ne bi trebalo očekivati potrese intezitata kao juče.