Gradske dežurne službe pokazale spremnost za brzu intervenciju

Dežurne  gradske službe zavređuju posebno poštovanje zbog njihovog izvanrednog rada i angažmana u svakom danu, oni su na svom radnom mjestu ,spremni da reaguju i kad drugi praznuju i kad nas sustignu nevolje.

Taj rad i trud posebno dolazi do izražaja u kriznim situacijama i prirodnim nepogodama. Oni su prvi  koji pritiču građanima u pomoć , a njihova spremnost i humanost pokazala se i nakon jučerašnjeg zemljotresa.

Vatrogasci su ti koji su, uz policijske službenike i komunalne policajce, prvi reagovali. Dok su  policajci postavljali zaštitne trake u blizini oštećenih objekata kako bi osigurali bezbjednost građana, vatrogsci  su sa krovova uklanjali ostatke crijepova i cigli od urušenih  dimnjaka .Poslije  zemljotresa juče su imali 9 takvih intervencija , a da je njihova pomoć za građane bila od neprocjenjivog značaja možemo i mi posvjedočiti jer od jutros u našu redakciju stižu pohvale za hrabre i humane vatrogasce .

Svoju spremnost za brzu i adekvatnu intervenciju dokazali su i svih proteklih mjeseci ove godine, gasili su požare koji su ugrožavali lica i objekte i u jednoj takvoj intervenciji  imali su i povrijeđenog vatrogasca. Spašavali su žrtve saobraćajnih nesreća iz slupanih vozila, uklanjali oborena stabla sa saobraćajnica i električnih vodova i to sve uz probleme sa koronom ,kaže starješina dubičkih vatrogasaca Anđelko Lukač.

A spašavanje života svakodnevnica je medicinskih sestara i ljekara u Hitnoj službi Doma zdravlja. Svi mi od njih očekujemo da su uvijek tu za nas, spremni da pomognu .Lične probleme ostavljaju pri dolasku na posao  jer mi očekujemo, a oni znaju da tome nema mjesta  pri spašavanju ljudskih života .

Teret korone velikim dijelom nose medicinski radnici ,  samo u Hitnoj službi obim posla je do tri puta veći ,ali oni ne posustaju. Za savjete ,informacije i pomoć dostupni će biti i tokom praznika ,a svih 24 časa možete ih dobiti putem telefona 052/ 416-090, kaže Dejana Berić medicinska sestra u Službi hitne pomoći .

Praznika,vremenskih prilika i neprilika nema ni za dežurne ekipe „Elektrodistribucije“ , a pri svakom , pa i najkratkotrajnijem nestanaku električne energije njihovi telefoni se usijaju od poziva građana.

 Na sreću, kada je u pitanju elektrosnabdijevanje, jučerašnji zemljotres nije donio veće probleme , osim kratkotrajnog ispada jedne trafostanice u gradu koja je van funkcije bila manje od jednog sata, kazao je upravnik „Elektrodistribucije“ Mladen Reljić .

On je rekao da su ekipe ovog preduzeća, kao i uvijek, pripravne i spremne za intervenciju u slučaju potrebe , za čim ,kako se nada da neće biti potrebe ,bar kada su u pitanju posljedice eventualno novih podrhtavanja tla.

Svakodnevno na svom radnom mjestu su i policajci , osim što brinu o našoj bezbjednosti , oni su tu da pomognu građanima i u svakoj drugoj situaciji

Zbog vrste posla koji obavljaju malo pričaju , ali njihova djela o tome govore .

Ljudi u ovim službama , kao i svi oni koje ovom prilikom nismo pomenuli, svakodnevno su izloženi jako stresnim situacijama,uvijek su na visini svog zadatka i nesebično bdiju nad našim zdravljem i sigurnošću.