U selu Babinac stopostotna šteta na porodičnom objektu

Usljed jučerašnjeg zemljotresa četveročlana porodica Radojčić iz sela Babinac ostala je bez krova nad glavom. Ljuban Radojičić kaže da već drugu noć dočekuju kod rođaka te da je neizvjesno do sanacije njihovog doma,gdje će živjeti.

„ Šteta je totalna, sve se urušilo. Nismo spavali i još uvijek sebi ne možemo doći“, kaže Ljuban i dodaje da ne zna kako i šta dalje da učini.

Građani Kozarske Dubice ni danas ne mogu da se opuste zbog zemljotresa koji se juče dvadesetak minuta iza podne veoma intezivno osjetio na području naše opštine . Jutros u jutarnjim časovima tlo se ponovo treslo, a lagana podrhtavanja osjećala su se povremeno i tokom dana. Svi se nadaju da je najgore, ipak proslo.

Gradska komisija za procijenu šteta i situacije nakon zemljotresa danas obilazi objekte na području opštine, a javne objekte procijenjuju  načelnici opštinskih odjeljenja za stambeno komunalne poslove i prostorno uređenje Darijan Babić i Vladislav Stevanović.

„  Dobijamo informacije sa terena, građani prijavljuju oštećenja na svojim objektima. Prijavljuju se telefonskim putem nakon čega komisija izlazi na teren, a to nam je i jedini način da zaprimimo prijave na epidemiološki bezbjedan način“, izjavio je Babić koji je dodao da su danas obišli školske i predškolske ustanove te konstatovali da su i pored evidentne štete, oni bezbjedni za dalje korištenje.

„Najmanje bezbjedan je objekat Radio-televizije Kozarska Dubica ,pretrpio je najveća oštećenja i radi se o dosta staroj građevini“, dodao je Babić.

„Same posljedice zemljotresa se uglavnom manifestuju kod starijih objekata, svi ovi savremeni objekti pretrpjeli su mala oštećenja, ali naš grad ima veliki broj objekata koji su građeni prije 1969.godine i ne možemo reći da su seizmički otporni na zemljotres ovog inteziteta“,rekao je Stevanović.

On je dodao da je najteže stanje na objektu RTV KD na kojem se moraju izvršiti značajni radovi da bi bio seizmički otporan i bezbjedan za korištenje. Takođe, u školi Vuk  Karadžić jedan zid potpuno se odvojio od dijela konstrukcije, pa ćemo dati procijenu kako da se i taj dio obezbijedi, istakao je Stevanović.

Na telefon koji je stavljen u funkciju za prijavu štete od zemljotresa, 052 416 027 pozivi stižu cijeli dan, a pomoć stanovništu naše opštine ponudilo je i Planinarsko društvo  Pecija Kozarska Dubica koji se mogu kontaktirati na broj 065 964 433.