Reljić: “U Kozarskoj Dubici evidentirano oko 500 oštećenih objekata, hitne sanacije moraju krenuti što prije”

U Kozarskoj Dubici je evidentirano oko 500 oštećenih objekata, prilikom snažnog zemljotresa, i narednih dana će se raditi na hitnim sanacijama, rekao je to načelnik opštine Radenko Reljić.
Reljić je naveo da će su prethodnih dana bile angažovane dizalica sa korpama,radi uklanjanja oštećenih dimnjaka i dijelova krovova koji predstavljaju opasnost po bezbjednost građana.
“Prioritetne su hitne intervencije na oštećenim objektima koji predstavljaju opasnost. Popis štete ćemo vršiti kasnije tako što ćemo ići od kuće do kuće”, rekao je Reljić i dodao da je Vlada Republike Srpske po hitnom postupku odobrila 100 000 KM za sanaciju privatnih objekata.
On je podsjetio da se šteta na objektima može prijaviti na broj telefona 052 416 027, te da stučna komisija izlazi na teren radi procjene stanja za sanaciju.
“Imamo porodica koje su privremeni smještaj pronašle kod rodbine i prijatelja. Hitna intervencija će se sprovesti na zgradi JP “Centar za informisanje i kulturu”, gdje je gornji sprat pretrpio velika oštećenja”, rekao je Reljić.
Prema njegovim riječima, opštinski Štab za vanredne situacije razmatra kako što prije pronaći smještaj za ovo preduzeće, u slučaju da se sanacija ne može odraditi. On je podsjetio da u okviru ovog preduzeća posluje Radio- televizija Kozarska Dubica, koja i pored ovakve situacije nije obustavila emitovanje programa.
“Na spratu ovog objekta, oštećenog u zemljotresu nalaze se RTV Kozarska Dubica, dok je u donjem dijelu Narodna biblioteka. Za ovo preduzeće  moramo što prije naći alternativni smještaj  ako sanacija nije moguća, kako bi iz bezbjednog ambijenta bilo na usluzi građanima”, rekao je Reljić.