Paroh Slobodan Malinović: Božićne svečanosti u malo drugačijim okolnostima

Danas je Tucindan, praznik sa mnogo običaja koji se obilježava dva dana pred Božić, odnosno dan pred Badnji dan. Običaji nalažu da se baš danas treba spremiti pečenica za Božić. Badnji dan i Božić pravoslavni vjernici u Kozarskoj Dubici proslavljaju tradicionalno,ali ove godine u skladu sa preventivnim mjerama koje su na snazi, izjavio je za Radio-televiziju Kozarska Dubica paroh dubički Slobodan Malinović.

„Iako je godina iza nas takva kakva jeste, ipak naša crkva obilježava sve ono što je i do sada obilježavala ,ali na način kako se to može. Poštujući mjere koje su na snazi kako bi se sačuvalo zdravlje naših građana i vjernika, mi ćemo u našoj crkvi obilježiti sve ono što se vijekovima obilježavalo. Siguran sam da nas ove godine u hramovima neće biti u onom broju kako smo to navikli prethodnih godina , ali pozivam zdrave vjernike ili one koji su već ovu pošast preboljeli, da nas ovih prazničnih  dana obiđu  jer će crkva biti otvorena cijeli dan pa se neće stvarati gužve i vjernici će moći ući u hram, uzeti badnjak sa slamom koji će već biti pripremljen“, rekao je Malinović.

On je kazao da će i ove godine biti organizovano pijukanje za djecu, te da će djeca koja dođu u hram biti pojedinačno nagrađena bombonima.

Malinović je kazao da će sutra na Badnji u oba gradska hrama u 9 sati biti služene svete liturgije sa pričešćem, a popodne u 16h časova večernja služba i osvećenje badnjaka.

„Za one koji dođu biće posluženje vinom i rakijom, a biće i vatromet jer je Badnji dan, želimo da pokažemo da se radujemo Božiću kao i svih ovih godina“ kazao je Malinović i dodao da će sutra u 19 časova večernja služba biti održana u crkvi u Bačvanima, a u 20 časova u crkvi  u Slabinji.

Na dan Božića, uranak je u 5 časova kada će biti obavljeno i pričešće vjernika,  pročitana Poslanica i osvećena božićna česnica u kojoj će kao što je praksa poslednjih nekoliko godina u dubičkim gradskim crkvama, biti stavljen zlatnik sa likom Hristovog rođenja.

„Pozivam naše vjernika da poštuje mjere koje su na snazi, pogotovo ugrožene, starije i hronične bolesnike da se pričuvaju, jer crkva će biti otvorena cijeli dan i svako može da dođe u miru i pomoli se Bogu kada nema nikoga u hramu pa čak ni dozvoljenog broja od 50 prisutnih“, naglasio je Malinović.

On je svim vjernicima čestitao božićne praznike sa pozdravom „Mir Božiji ,Hristos se rodi“, čestitao nastupajuću Novu godinu te nadolazeće praznike u mjesecu januaru kao što je Sveti Sava.

„Januar je mjesec kada jedni druge posjećujemo, ljudi hramove a sveštenici domove vjernika.Molitva je ove godine potrebnija nego ikad, i da se domovi okade tamjanom koji ima blagotvorno dejstvo“, kazao je na kraju svoga božićnog obraćanja paroh dubički Slobodan Malinović.