Ministar Pašalić obišao ogledna polja preduzeća “Jelena”

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić obišao je juče, prilikom posjete Kozarskoj Dubici, i ogledne parcele kukuruza u vlasništvu Firme “Jelena”. Pašalić je ovom prilikom naglasio da Ministarstvo sa firmom Jelena ima dugogodišnju saradnju, te da je to jedan od 20 ogleda koji su postavljeni u Republici Srpskoj ove godine.

“Na ovoj lokaciji su 44 hibrida kukuruza i 60 sorti strnih žita, a radićemo i ogled soje. Cilj je da pokažemo lokalnim proizvođačima da u njihovom području mogu da vide na samoj parceli koji hibridi su dobri i koji daju bolje prinose”, rekao je Pašalić i naglasio da je to i najbolji način savjetodavnog rada u poljoprivredi.

On je kazao da kada ljudima na samoj parceli prikažete kako nešto izgleda, onda ljudi mogu da shvate prednosti i mane tih geno tipova i da uvedu u proizvodnju  ono što ima je interesantno.

Vlasnik firme „Jelena“  Marko Vlajsević kažu da su polja ovog preduzeća često posjećena od strane učenika poljoprivredne struke koji  ovdje dolaze da realizuju praktičnu nastavu i na licu mjesta uvide kako se određene kulture ponašaju od procesa sijanja do završne faze.

„Dolaze nam učenici iz Poljoprivrednih škola iz Kozarske  Dubice i Banjaluke, pratimo na parcelama šta se dešava, učenici tako najbolje uče kako da budu poljoprivredni proizvođači u nekom narednom periodu“, istakao je Vlajsević.

U ovom preduzeću trenutno su angažovani na poslovima proljećne sjetve.

„Imamo sjetvu kukuruza, soje, sjemenske soje, do sad smo zasijali oko 90 odsto površina“,precizirao je Vlajsević.

Na parcelama preduzeća “Jelena” posijana su  44 hibrida kukuruza i 60 sorti pšenice, ječma i drugih ozimih kultura.