Dobri prinosi pšenice na oglednim poljima preduzeća “Jelena” i ministarstva poljoprivrede RS

Žetva pšenice u Kozarskoj Dubici je u jeku , a danas je na lokaciji u Lipovoj Gredi  obavljena žetva na  oglednim poljima koja su zajedno postavili dubičko poljoprivredno preduzeće „Jelena“ i Ministarstvo poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske .

Na ovim oglednim parcelama zasijano je 40 sorti pšenice  i 4 sorte tritikalea  iz  11 selekcijskih kuća.

„Iako je suša prijetila da ugrozi prinose ,zadovoljni smo ovogodišnjim urodom i kvalitetom pšenice“, kazao je Marko Vlajsević vlasnik „Jelene“, preduzeća koje ima više od 300 kooperanata i lider je u poljoprivrednoj proizvodnji na području prijedorske regije  i šire.

Sa dubičkih oranica pšenica je skinuta sa oko 70 posto zasijanih površina, prinosi se kreću od 4 do 8 i po tona po hektaru u zavisnosti od sorte i primijenjenih agro-tehničkih mjera.

Vlajsević je rekao da se ove godine najbolje pokazala mlinska sorta pšenice Izalko , sa prosječnim prinosom oko 8 i po tona po hektaru  na parcelama ovog preduzeća i  7 tona kod kooperanata, sa hektolitrom 84.

„Izalko je ranija sorta i izbjegla je najveće vrućine  koje su prekinule nalijevanje zrna, te djelomično smanjile urod kod drugih, kasnijih sorti pšenice“,kazao je Vlajsević i dodao da je  zbog njenog kvaliteta i cijena za ovu sortu veća i iznosi  40 feninga po kilogramu.

On je rekao da su ogledi koje postavljaju sa resornim ministarstvom  od velikog značaja za samo poreduzeće , ministarstvo i poljoprivrednike jer daju priliku da se na jednom mjestu vide sve karakteristike određene sorte , a time i olakša izbor sorte  u sjetvi.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać je istakao veoma dobru saradnju ovog ministarstva i dubičkog preduzeća .

On je rekao da je „Jelena“ ozbiljna kompanija i da duži niz godina uspješno sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

„Ovo je dobra godina za pšenicu , rijetko se desi ,ali pogodila se godina kada su  sva tri parametra za pšenicu dobra, imamo kvalitet, dobar prinos i dobru cijenu“,  istakao je Bursać.

On je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS , kako su i obećali,  prije dva dana isplatilo sve podsticaje za pšenicu za 2021.godinu.

„Novac je na računima naših ratara i mislim da svi mogu biti zadovoljni ovom godinom , prinosom ,kvalitetom, cijenom i intervencijama ministarstva koje su došle na vrijeme i onda kada smo i obećali“,naglasio je Bursać.

U toku dosadašnje kampanje prijema pšenice u silose „Jelene“ smješteno je oko 2.500 tona hljebnog žita , a do kraja žetve očekuje se prijem još oko 500 tona.

Ovo dubičko preduzeće vrši i otkup pšenice , kako od svojih kooperanata,  koji su pšenicom zasijali oko 500 hektara,tako i od drugih proizvođača.

Otkupna cijena je 40 feninga za mlinske sorte i 36 za ostale sorte ,a isplata je nakon žetve  po obračunu. Prijem se vrši svakodnevno od 8 do 22 časa.

Prema procjenama ,hljebnim žitom na području naše opštine zasijano je nešto više od hiljadu hektara , najvećim dijelom zahvaljujući „Jeleni“ koja kroz obezbjeđenje kompletnog repromaterijala, sa plaćanjem u žitu nakon žetve finansira sjetvu ove žitarice na dubičkim oranicama.