Milunović: Srbi digli ustanak , a ne jugoslovenski narodi

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je na obilježavanju 80 godina od podizanja ustanka protiv fašizma da je to učinio srpski narod i da nije tačno da je to bio ustanak jugoslovenskih naroda.
Milunović je istakao da se Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine obilježava na prostoru krvlju natopljenog Knešpolja u opštini Kozarska Dubica koja je procentualno najviše stradala u Drugom svjetskom ratu, poslije Sankt Peterburga.

“U Kozarskoj Dubici stradalo je 53 odsto stanovništva. Ovo je istorija pokazivala drugačije, da je to bio ustanak jugoslovenskih naroda u borbi protiv fašizma, što nije tačno”, izjavio je Milunović novinarima u Milića Gaju kod Kozarske Dubice gdje je organizovano obilježavanje.

On je naglasio da je srpski narod digao ustanak protiv fašizma. “Imam dužno poštovanje prema rijetkim pripadnicima drugih naroda koji su učestvovali u ustanku, ali oni su bili izuzetno rijekti, posebno na početku rata”, rekao je ministar.

Milunović je istakao da su na ovim prostorima Hrvati i muslimani činili strašne zločine, a da je ustanak buknuo u Drvaru, Grahovu, na Kozari i Grmeču, odnosno u apsolutno srpskim krajevima.

“Ovdje je narod strašno stradao, a samo na prostoru Kozarske Dubice još postoje 32 mjesta stradanja koja nisu obilježena. To ne smijemo da zaboravimo”

Milunović je naglasio da su nosioci Narodnooslobodilačkog pokreta bili Srbi. “Jugoslovenske vlasti su pokušale da stave u zaborav srpsko stradanje, a srpski narod se izborio za opstanak i slobodu na ovim prostorima”.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je 27. jul datum koji je bio značajan u bivšoj državi, a da se širom BiH obilježavao kao dan ustanka naroda i narodnosti protiv fašizma.

Reljić je u izjavi novinarima podsjetio na zločine NDH i značaj oružane pobune da bi se zaštitilo stanovništvo Podkozarja.

“Ovaj datum ne smijemo zaboraviti i žrtve koje su pale uza slobodu nikada ne smijemo prepustiti zaboravu”, poručio je Reljić.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Kozarska Dubica Milorad Bukva izjavio je da se naš narod ima čime ponositi i kroz svoju istoriju uvijek je bio na pravoj strani.

“Svjetla je tradicija ovoga kraja Kozare i Potkozarja i nažalost, neke lekcije iz istorije ovaj narod je skupo platio, naročito u Drugom svjetskom ratu. Mi više nemamo niti jednog živog borca iz tog rata, ali i dalje imao organizaciju koja gaji te tradicije i imamo obavezu da generacijama koje dolaze prenesemo ono što je vrijedno”, izjavio je Bukva.

Na tradicionalnom narodnom zborovanju u Milića Gaju povodom 80. godina od podizanja ustanka upriličen i prigodan kulturno-umjetnički program.