U Kozarskoj Dubici danas počelo potpisivanje peticije

Pod sloganom “Branimo istinu, ne damo Srpsku” u Kozarskoj Dubici danas je počelo potpisivanje peticije kojom se ne prihvata nametanje dopuna Krivičnog zakona BiH o zabrani “negiranja genocida”, o čemu je odluku donio odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko.

Na Trgu 11.dubičke brigade , punktu postavljenom ispred zgrade Opštine, potpisivanje peticije organizovano je u dva termina , od 8 do 12 i od 18 do 21 čas , a  biće nastavljeno i narednih dana na istom mjestu i u istim terminima.

Peticiju kojom građani odbacuju odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i potvrđuju stav da na prostoru Srebrenice nije počinjen genocid danas do 12 časova potpisala su 302  Dubičanina.

Stanovnici Kozarske Dubice su  jedinstveni u stavu da je potpis na peticiji , potpis za  Republiku Srpsku i protiv svakog nametanja .

Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su 26. jula na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH.