Dubičani učestvovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog terora u Prebilovcima

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog terora počinjenog 6.avgusta 1941.godine u Prebilovcima prisustvovali su i Dubičani.

„ Prošlo je 80 godina od stradanja  ovog sela,800 žena i djece, samo zato što su njegovi mještani  bili Srbi pravoslavne vjeroispvjesti. Danas je selo pusto,zaraslo u šiblje s ponekim povratnikom ali s veličanstvenim hramom koji čuva mošti Prebilovačkih i Donjohercegovačkih  mučenika i sjećanja za opomenu budućim generacijama ma gdje bili da se zlo monstruoznih razmjera može desiti.Zato je naša obaveza da njegujemo kulturu sjećanja na nedužne žrtve, da se ne zaborave i takva monstruzna djela ne ponove“, poručili su sa ovog srpskog stratišta naši sugrađani .

Dubičani su proteklog petka bili učesnici pokloničkog putovanja u Prebilovce koje je organizovalo Udruženje građana “Jadovno 1941.” Banja Luka, te prisustvovali Svetoj liturgiji u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, a potom posjetili manastir Žitomislić i obnovnjeni  Saborni hram Svete Trojice u Mostaru.