Visoke temperature i suša nanijele štetu poljoprivrednim kulturama

Ekstremno visoke temperature i suša nanijele su štetu kukuruzu, soji, suncokretu, ali i povrću i voću.

Uporedo sa agrotehničkim mjerama, poljoprivrednici rade na proširenju sistema za navodnjavanje, svjesni da drugačije ne mogu sačuvati rod.

Trenutno se u Srpskoj navodnjava tek 60.000 hektara. Vlada Srpske je od 2013. godine u izgradnju sistema za navodnjavanje uložila 55 miliona KM.

Tropske temperature, praćene sušom, ugrozile su povrće i u plastenicima i na otvorenom. Mreže za zasjenjivanje plastenika štite biljke od ožegotina, ali sve ih je teže spasiti od insekata.

U zavisnosti od kvaliteta zemljišta očekuje se manji prinos kukuruza za 30 do 70 odsto u odnosu na prošlu godinu .

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pomaže u preduprjeđenju gubitaka obezbjeđivanjem sistema za navodnjavanje. U izgradnju velikih sistema Vlada je uložila 45 miliona KM, a sa 30 odsto iz agrarnog budžeta sufinasira i individualne sisteme.

U pripremi je izgradnja sistema za navodnjavanje u Skelanima, Drakseniću, nastavlja se projekat u Bijeljini, a razmatra se i mogućnost izgradnje sistema u Rogatici i Nevesinju, jer će zbog sve sušnijih godina ozbiljna poljoprivredna proizvodnja biti nezamisliva bez navodnjavanja.

/RTRS/