Naš sugrađanin Mirko Dimić promovisao prvu monografiju

Narodna biblioteka u Kozarskoj Dubici  bila je domaćin promocije monografije „Sreflije 1941-1945.“,autora Mirka Dimića.

Dimić je naš sugrađanin koji je diplomirao na Odsjeku istorije Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci  2015.godine, nakon čega se zaposlio u Spomen-području Donja Gradina. Bavi se istraživanjem stratišta i zločina počinjenih nad srpskih narodom u Kozarskoj Dubici i autor je više objavljenih naučnih radova te jedne izložbe.

„Ova knjiga je istraživanje kojem sam posvetio pet godina, prvenstveno zločina nad srpskim narodom od 1941. do 1945.godine. Selo Sreflije je dio tog našeg mozaika stradanja  naroda tokom Drugog svjetskog rata, a imao sam i lični motiv za ovo istraživanje, jer se radi o mom rodnom selu“, kaže Dimić.

Kazao je da se knjiga sastoji od četiri cjeline , uvodnog dijela, istorijskog, zatim sjećanja i popisa žrtava,te priloga.

„Nažalost, popis žrtva sam proširio za 83 imena u odnosu na prethodni popis koji je objavio Dušan Samardžija u svojoj monografiji. On je popisao 511, a ja sam 594 žrtve“, precizira Dimić.

Pored autora, o knjizi su govorili direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković i istoričar Marko Janković.

„U godini u kojoj se obilježava 80 godina od osnivanja NDH-a i Koncentracionog logora Jasenovac , odnosno 80 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, svjetlost dana ugledala je monografija „Sreflije 1941-1945“. Autor je naš kustos , i ovom prilikim izražavam veliko zadovoljstvo i ponos jer je Mirko Dimić od svojih pripravničkih dana bio pod mojim mentorstvom. Značaj ove knjige je u tome što istražujući lokalnu istoriju, mi doprinosimo cjelokupnoj sintezi dokazivanja ustaškog zločina genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH-a“,kazala je Tulekovićeva.

Istoričar Marko Janković rekao je da je ova knjiga važna jer je vezana za našu istoriju i našu opštinu koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila više od 20 000 stanovnika od kojih je do danas popisano oko 18 000.

„ Preostalom broju žrtva prijeti da nestanu negdje u zaboravu , kolega Dimić se suočio sa tim problemom i dobro je djelo ako jedno ime, jednu porodicu izvučemo iz zaborava ,a on je u ovoj knjizi izvukao oko 80 novih imena ljudi koji su stradali“, izjavio je Janković i dodao da od ovog autora u budućnosti očekuje još mnogo dobrih knjiga.

Promociji ovog književnog djela prisustvovala je i Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.