„Elta- Kabel“: “Neophodno izvršiti automatsku pretragu kanala kako bi se otklonile smetnje”

Zbog unapređenja sistema za isporuku digitalne kablovske televizije, kao i na uvođenju novih kanala iz „Elta- Kabel“  obavještavaju sve korisnike njihovih usluga da je došlo do promjene frekvencije na kojima se nalaze kanali, što je uzrokovalo smetnje u prijemu TV signala.

„Neophodno je izvršiti automatsku pretragu kanala kako biste nastavili da koristite uslugu televizije i gledate odabrani paket TV kanala sa novog sistema. Parametri za automatsko pretraživanje su 306MHz, 6900 SR, QAM 256. Detaljno uputstvo o skeniranju kanala preuzmite ovdje”, saopšteno je iz “Elta Kabel-a”.

Iz „Elta -Kabela“ mole za razumijevanje, te ukoliko korisnici ne znaju sami izvršiti preskeniranje kanala, informacije mogu dobiti na besplatan telefon 0 800 30 800. Takođe, poslovni korisnici mogu da se informišu putem e-mail adrese support@elta-kabel.com.

„Za svaki resiver neophodna je kartica, te ukoliko korisnici ne posjeduju, istu mogu preuzeti u vremenu od 8.00 do 16.00 časova u kancelariji „Elta kabel-a“ koja se nalazi u Tržnom centru „Miss““, saopštili su iz „Elta kabela“.

Budući da se prelazak korisnika na novi digitalni TV sistem radi po regijama, očekivani rok za završetak cijelog procesa je decembar 2021. godine. “Napomenućemo i da će tokom procesa doći do izmjene rasporeda kanala, kao i da će u programsku šemu biti ubačeni novi kanali”, rečeno je u “Elta-Kabelu”