Udruženje dijabetičara “Lotus” obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Dvodnevnom akcijom besplatnog mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska i tjelesne težine za sve zainteresovane gradjane Kozarske Dubice , novoformirano Udruženje dijabetičara”Lotus” obilježilo je 14.novembar ,Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, bolesti od koje u Republici Srpskoj boluje od 90 do stotinu hiljada ljudi, u našoj opštini oko 1.200 lica.

Šećerna bolest  ili dijabetes  je hronična bolest u kojoj su nivoi glukoze (šećera) u krvi povišene. Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip 1 kada gušterača ne proizvodi insulin i tip 2 kada je učinak proizvedenog insulina smanjen.

Trenutno se šećerna bolest tip 1 ne može prevenirati, dok zdrave prehrambene navike, tjelesna aktivnost i održavanje poželjne tjelesne težine mogu smanjiti rizik obolijevanja od šećerne bolesti tip 2. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji  redovna šetnja najmanje 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od šećerne bolesti tip 2 za 35 do 40 posto.

Redovne šetnje i zdravu ishranu preporučuje i naša sugrađanka sedamdesetosmogodišnja  Ljerka Stojnić koja je danas u udruženju “Lotus” iskoristila mogućnost besplatnog  mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska i tjelesne težine .

Svi mjereni parametri su okviru preporučenih vrijednosti , pokazali su rezultati preventivnog pregleda ove naše sugrađanke, a razlog tome su upravo zdrava ishrana i fizička aktivnost , preporuke o zdravom životu  kojih se i sama pridržava.

Akcija ,povodom Svjetskog  dana borbe protiv dijabetesa, je prva aktivnost koju je organizovalo novoformirano Udruženje dijabetičara”Lotus”. Predsjednik i inicijator osnivanja ovog udruženja  je Rade Kresac koji sa ovom bolešću živi već 32 godine.  Dijabetes tipa jedan ustanovljen mu je kada je imao 24 godine .

On je rekao da je odziv Dubičana ovoj akciji relativno dobar , ali i da bi mogao biti bolji.

“Cilj ove akcije i inače našeg udruženja je pružanje pomoći oboljelim ,ali i zdravim licima u prevenciji , te  liječenju i unapređenju dijabetološke zaštite “, naveo je Kresac.

Udruženje dijabetičara ”Lotus” svojim članovima svakodnevno nudi razne pogodnosti, od besplatnog mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska i tjelesne težine, do edukacije od strane stručnih lica.

Članovi Udruženja mogu biti svi Dubičani , ne samo oni koji boluju od dijabetesa, poručuju iz “Lotusa” i pozivaju sugrađane da se učlane kako bi  što uspješnije savladavali probleme koje ova bolest donosi.

Prostorije Udruženja dijabetičara “Lotus” su u ulici Vojvode Putnika , broj 27 ,a telefon za informacije je 065/800-917, a Dubičani mogu posjetiti i fejsbuk stranicu udruženja