Klijenti obje Sberbanke u BiH nemaju razloga za brigu

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine saopštilo je da građani – korisnici Sberbank d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka nemaju razloga za brigu.

Oni navode da ruskog elementa u obje Sberbank u BiH više nema, s obzirom da su Agencije za bankarstvo FBiH i RS preuzele upravljanje Sber bankama u oba entiteta.

“Ovom odlukom prekinuta je veza sa ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utjecaj na rad Sberbanak u BiH, saopšteno je iz Udruženja banaka BiH.

Dodaju da obje Sberbank u BiH su izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizirane i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost.

“Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Evropi, i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o osobnoj sigurnosti. Sve banke u BiH, bez obzira na dešavanja u svijetu, posluju nesmetano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa”, rekao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u BiH.

Naglasio je da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom i da pomno prate sva dešavanja, a ovo Udruženje pozdravlja blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su jučerašnjom odlukom preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po finansijski sektor BiH.

/nezavisne/